Znate li da je Danijela Martinović ispisala povijest na Eurosongu? Pokrenula je trend

Screenshot: YouTube

HRVATSKU je 1998. godine na Eurosongu u Birminghamu u Velikoj Britaniji predstavljala Danijela Martinović sa svojim hitom Neka mi ne svane. Pjevačica je tada osvojila peto mjesto i tako ostvarila jedan od najboljih plasmana naše zemlje na tom natjecanju.

Ona je, inače, prva predstavnica u povijesti Eurosonga koja se presvukla tijekom nastupa. Zamjenom crne haljine u bijelu pokrenula je novi trend na ovom natjecanju. Pobjedu je ipak odnio Izrael i njegova transseksualna diva Dana International s pjesmom Diva.

Ove se godine mnogi nadaju da bi Hrvatska s Baby Lasagnom mogla ući u finale i čak pobijediti. Prethodnih godina hrvatski predstavnici nisu postigli zapažene uspjehe te mnogi od njih nisu ušli u finale.

Bolje od Martinović su prošle samo dvije hrvatske pjevačice

Maja Blagdan je 1996. godine s pjesmom Sveta ljubav na Eurosongu osvojila četvrto mjesto i to je jedan od dva najbolja plasmana Hrvatske. I ova se pjevačica svojim nastupom upisala u povijest glazbenog natjecanja jer je otpjevala najviši ton u povijesti Eurosonga.

Majin uspjeh, osvajanje četvrtog mjesta, ponovila je tri godine kasnije Doris Dragović predstavljajući Hrvatsku u Jeruzalemu s pjesmom Marija Magdalena. Mnogi fanovi Eurosonga i novije generacije eurovizijskih blogera i komentatora smatraju da je Doris te godine trebala pobijediti te da je Marija Magdalena jedna od najboljih pjesama u povijesti natjecanja.

Te godine se od Doris Dragović i Huljića očekivalo mnogo, ali je prije samog natjecanja izbio skandal zbog kojeg se još uvijek priča da je Hrvatska kažnjena oduzimanjem bodova na kraju natjecanja. Zbog muških vokala koji se čuju u matrici EBU je htio diskvalificirati Hrvatsku. 

Pročitajte više