Znate li koje su vrste buba, žaba i puževa nazvane po svjetskim facama?

ZNANSTVENICIMA ponekad nije jednostavno imenovati nove životinjske vrste koje se još uvijek svakodnevno otkrivaju, međutim, zašto neki novootkriveni sisavci, člankonošci ili čak primitivni organizmi ne bi svoje ime naslijedili od poneke face iz estradnog, glumačkog ili sportskog svijeta? Odgovor, kojeg su se znanstvenici uhvatili vrlo je jasan: razloga za novu "nomenklaturu" nema, pa životinje i novi organizmi bivaju sve češće nazivani upravo kao i najdraži bend, pjevač ili glumac onog koji ih je i otkrio.

Pauk najzvučnijeg imena na svijetu nazvan je glavom i bradom po glazbeniku Neilu Youngu. američki biolog James Bond (da, to mu je pravo ime), otkrio je neobičnu vrstu malog pauka koja obitava u zemljama središnje Afrike. Nakon što je dugo razbijao glavu kako da ga nazove sinulo mu je - nazvat će ga po svojem idolu, Neilu Youngu. Neobično imenovanje neobične životinje u pobudilo je klanovanje među američkim biolozima - iako su mu mnogi pružali podršku, većina kolega mu se smijala, a neki su išli toliko daleko da su mu predlagali da ako već misli nešto nazvati po kultnom glazbeniku, neka to bude nešto smrdljivo i veliko, poput nove vrste deve ili svinje.

Žaba Sting, buba George Bush, morski puž Boris Becker

Znanstvenici koji su 1994. godine otkrili rijetku vrstu kolumbijske žabe kojoj je prirodno stanište krošnja drveta nisu puno dvojili kako bi je trebali nazvati. Žaba je nazvana po glazbeniku Stingu, a znanstvenici su se poslije hvalili kako su o imenu novootkrivene vrste vijećali punih petnaest minuta. Rijetke vrste ljigavih buba nazvane su prema George Bushu, Dicku Cheneyu i Donaldu Rumsfeldu, a jedan morski puž po njemačkom tenisaču Borisu Beckeru.

Ime legende rock'n'rolla, Elvisa Presleya pripalo je jednoj osi otkrivenoj 1994. godine, a pionira malo žešćeg rocka, kultnih Ramonesa, fosilnom člankonošcu kojeg je otkrio jedan post punk nastrojen znanstvenik. I za kraj, kakva bi faca bio akcijski glumac njemačkog podrijetla i kalifonijski senator Arnold Schwarzneger da neka životinja nije po njemu nazvana? Godine 2002. otkrivena je "mišićava buba" koja je znanstvenike koji su je pronašli neodoljivo podsjetila na holivudskog glumca - i postala instant  zvijezda u svijetu biologije.

Vanda Voloder

Pročitajte više