Znate li koji je slavni Hrvat umro s 42 jer je pomagao unesrećenima u potresu 1880.?

Foto: Wikipedia

NA SAJTU Srednja.hr mnogi hrvatski srednjoškolci odgovaraju na pitanje dana - Koji se hrvatski književnik angažirao pri saniranju ruševina nastale nakon potresa u Zagrebu 1880. te zbog jake zime obolio od upale pluća i preminuo od posljedica 1881. godine?

Izgleda da pitanje i nije lagano, budući da je točan odgovor ponudilo manje od pola srednjoškolaca koji su odgovarali.

 

Jedan od najvećih hrvatskih pisaca u povijesti umro je u 43. godini života od posljedica upale pluća, od koje je obolio kada je kao gradski senator po hladnoći skrbio za unesrećene u Velikom potresu 1880. godine.

Veliki potres u Zagrebu dogodio se  9. studenoga 1880. u 7 sati, 33 minute i 50 sekundi, prema podacima meteorološke postaje u Zagrebu. Bio je jačine 6,3 stupnja po Richteru, s epicentrom na području Medvednice.  Prema nekim podacima, u prva 24 sata nakon potresa na zagrebačkom je Glavnom kolodvoru izdano 3800 putničkih karata.

U gradu su ostali siromašniji građani, o kojima se između ostalih skrbio i August Šenoa. Preminuo je 13. prosinca 1881. godine od posljedica upale pluća koju je vjerojatno dobio zbog hladnoće kojoj je danima bio izložen.

Pročitajte više