Znate li uopće zašto je zec jedan od simbola Uskrsa?

Foto: Instagram

S USKRSOM pred vratima, većina vas je sigurno već napravila zalihe čokoladnih jaja i zečića, no iako ste vjerojatno odavno upoznati s razlogom bojenja jaja, znate li kako se zeko našao u cijeloj toj priči?

Iako ove dugouhe životinje nećete pronaći u biblijskim pričama, to ih nije spriječilo da postanu jednima od najpoznatijih simbola Uskrsa.

Uskrsni zeko pridružio se tradiciji još u 17. stoljeću.

Stari crteži iz Njemačke već tada su prikazivali ova neodoljiva stvorenja s košarama punim igračaka i jaja za kršćanske obitelji.

Iako je teško reći kako je točno nastao ovaj običaj, mnogi vjeruju da je povezan s poganskim ritualima, prenosi The Sun.

Jedan od takvih bila je proljetna proslava Eostre, posvećena istoimenoj božici plodnosti i proljeća, koja je često bila opisivana kao zec. Zečevi su tada bili simbol rađanja novog života u proljetno doba, a poganski običaj slavio je dolazak proljeća.

Iako ova tradicija nema veze s Crkvom, toliko se utkala u narodne običaje da su je s vremenom prigrlili i kršćani, a djeca dobila uskrsnog zeku i razlog za veselje.

Pročitajte više