Najljepša hrvatska tenisačica: "Godi mi pažnja na Instagramu, ali sport je prioritet"

Foto: Privatni album

MARIANU DRAŽIĆ već godinama nazivaju najljepšom hrvatskom tenisačicom. Kći je bivšeg igrača Hajduka Darka Dražića i ima velike planove za budućnost.

Atraktivnu Makaranku prate više od 33 tisuće ljudi na Instagramu, a ponude za poslovnu suradnju dobiva iz cijelog svijeta. Srbija, Maroko, Makedonija, BiH i Izrael neke su od zemalja koje su tražile da nastupa za njih, a sada kreće u novu etapu teniske karijere s fokusom na igru parova i željom za ulazak na svjetsku pozornicu tenisa.

Nobelova nagrada za mir

Lijepa Dalmatinka bavi se i humanitarnim radom kao ambasadorica UN-ove organizacije World Food Programme. Iznimno je ponosna, kaže, što je organizacija koju predstavlja 2020. dobila prestižnu Nobelovu nagrade za mir. 

Mariana nam je ispričala koji je njezin najveći san u karijeri i koliko je njezin otac utjecao na nju, a otkrila nam je i je li u vezi te koliko joj je važna privatnost.

Nižete uspjehe u tenisu. Koji su vaši dugoročni ciljevi?

Moji dugoročni ciljevi su da što duže budem i trajem na teniskoj sceni i da, naravno, budem zdrava te da uđem u Top 50 na WTA u igri parova.

Koji turnir najviše želite osvojiti?

Mislim da je svakome san Grand Slam pa tako i meni, a moj san je osvajanje Wimbledona koji mi je najdraži turnir.

Koliko je uspjeh vašeg oca utjecao na vaš odnos prema sportu?

Moj otac je moj idol i za mene ikona i izuzetno sam ponosna na njega i sve ono što je ostvario u svojoj igračkoj karijeri.

Njegov rad sa mnom na kondiciji još od mojih teniskih početaka te učenje disciplini i odnosu prema trenerima imali su velik utjecaj dok sam odrastala i sazrijevala u sportskom aspektu. Tata i dan danas uskoči kad je potrebno u vezi treninga.

Jesu li u sportu kojim se bavite žene ravnopravne s muškarcima?

Mislim da ženama nije jednako kad su u pitanju uvjeti turnira i podjela novca, ali nadam se da će se u budućnosti to malo poboljšati.

Koji su najveći problemi s kojima se profesionalne tenisačice suočavaju?

Mislim da je svima najveći problem pronalazak financijske potpore koja prati ovaj sport da bi se lagodno moglo putovati s turnira na turnir, i to iz tjedna u tjedan.

Bavite se humanitarnim radom. Koliko vas je to iskustvo promijenilo kao osobu?

Oduvijek sam se htjela baviti humanitarnim radom i smatram da svatko može pomoći koliko god može u odnosu na svoje mogućnosti. Humanitarni rad me još više očvrsnuo i dao mi inspiraciju da nastavim s njim. Time bih se bavila i da nisam u tenisu.

Članica ste UN-ove organizacije World Food Programme koja je 2020. dobila Nobelovu nagradu za mir. Koja je bila vaša uloga u tome?

Glavna voditeljica i urednica aplikacije Share the Meal me kontaktirala da se priključim organizaciji te je od tada sve krenulo. Sa svojim timom sam u rekordnom roku od dva tjedna prikupila preko 40 tisuća obroka te priključila 3 tisuće članova.

Uključili su se i neki naši poznati sportaši koji su donirali obroke, poput Filipa Zubčića, Filipa Bradarića i Marka Roga, a danas imamo još i više članova. Jako mi je žao sto zbog korone nije bilo nikakve dodjele nagrada, već se sve odvijalo virtualno.

Imate veliki broj pratitelja na Instagramu. Pljušte li zbog toga poslovne ponude?

Da, poslovnih ponuda ima. Neke su u tijeku, do otprilike sredine 12. mjeseca će se sve finalizirati. Jasno da mi to godi, no tenis mi je uvijek prioritet.

Jeste li u vezi? Koliko vam je važna privatnost kao javnoj osobi?

Trenutno nisam u vezi, privatnost mi je jako bitna i važno mi je da imam taj neki svoj mir od ovog užurbanog svakodnevnog života pa je tako i moj krug pravih prijatelja mali.

Planovi za budućnost? Gdje se vidite za pet godina?

Kao što sam rekla, želja i cilj mi je ući u Top 50 u igri parova i igrati Grand Slam turnire, ali i nastaviti sa svojim humanitarnim radom. Nakon završetka karijere voljela bih se posvetiti pomaganju mladim naraštajima koji ulaze u svijet tenisa. 

Pročitajte više