Zovu je novom Pippom: Tko je bila žena s mačem na krunidbi kralja Charlesa?

Foto: Profimedia

Mnogi gledatelji krunidbe kralja Charlesa pitali su se tko je žena u plavozelenoj haljini koja je kralju predala mač. Riječ je o političarki Penny Mordaunt, članici Konzervativne stranke, koja je Britancima dobro poznata s obzirom na to da je bila na različitim političkim dužnostima.

Ova 50-godišnjakinja vodila je šest različitih ministarstava. Prva je žena u Velikoj Britaniji koja je bila na čelu ministarstva obrane, a trenutno je čelnica Donjeg doma britanskog parlamenta. Vodila je mandate četiriju prethodnih premijera, držeći se podalje od skandala Borisa Johnsona.

Također je ostala u kabinetu za vladavine Therese May da bi izrazila potporu Brexitu. Prošle se godine kandidirala za premijerku Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, nije uspjela dobiti potrebnu potporu stotinu zastupnika, pa se morala povući iz utrke u kojoj je pobijedio Rishi Sunak.

Zovu je novom Pippom

U Donjem domu obnaša funkciju predsjedavajuće međuresornog vijeća koje se bavi poslovima koje ministri rade kao savjetnici, a ne kao ministri resora. Upravo je s tog položaja Mordaunt objavila kraljičinu smrt i proglasila Charlesa novim kraljem, dva dana nakon što je Elizabeta II. umrla, piše The Guardian.

Mordaunt je prva žena mačonoša uopće na kraljevskim krunidbama. Umjesto ceremonijalne crno-zlatne dvorske haljine kakva se obično nosi u protokolarnim prigodama, odjenula je plavozelenu haljinu s plaštem. Zbog pozornosti koju je privukla mnogi su je usporedili s Pippom Middleton koja je ukrala pažnju na vjenčanju princa Williama i Kate Middleton.

Pročitajte više