Zrinka Cvitešić u filmu o hrvatskoj Anne Frank

BRANKO LUSTIG te Lidija i Branko Ivanda zaslužni su što je priča o Lei Deutsch i Dariji Gasteiger ugledala svjetlo dana. Lea je bila 12-godišnja step plesačica, glumica i pjevačica, a Daria njezina prijateljica, također talentirana plesačica. No, 1943. godine Leu odvode u Auschwitz i djevojčice se nikada više nisu vidjele. Lea nije preživjela.

Ivanda je već snimio dokumentarni film o sudbinama malih steperica, a jučer je najavio i snimanje dugometražnog igranog filma u kojem će glumiti Zrinka Cvitešić i Dražen Čuček, a radni naziv filma je "Lea i Daria - Dječje carstvo". Na promociji se Zrinka, koja će igrati Leinu majku, pojavila bez pratnje Hrvoja Rupčića, a i izjave je odmjereno davala ne želeći zasjeniti film. Dražen će glumiti Tita Strozzija, velikog kazališnog pisca, a prekretnica koja je bila povod za snimanje filma jest otkriće je da je Daria još uvijek živa i da živi u Insbrucku, iako se, dok je sniman dokumentarac, mislilo se da je i ona već mrtva.

Daria se sjetila svega osim Lee

Kada ju je Ivanda sa svojim timom posjetio, premda stara i nemoćna, prisjetila se svega: dogodovština, kolegica balerina i hrvatskog jezika, jedino se nije mogla sjetiti Lee. Toliko su bile povezane i njezina smrt ju je pogodila do te mjere da je sva sjećanja o njoj duboko potisnula. Upravo na tom saznanju i počiva cijeli igrani film koji se počinje snimati sredinom listopada.

Leu i Dariju će glumiti djevojčice iz plesnog studija "Step by step" koje već neko vrijeme uvježbavaju step koreografije i glumu. "Nije pitanje samo djece stradale u holokaustu. Pitanje je i djece stradale u bivšoj Jugoslaviji, Ruandi, Darfuru... Mene osobno jako dira ovaj sadržaj i zato mi je iznimno zadovoljstvo sudjelovati na ovom filmu", rekao je Branko Lustig, producent i prijatelj filma, pokretač zagrebačkog Židovskog filmskog festivala i dvostruki dobitnik Oscara za filmove Gladijator i Schindlerova lista.

Jedan od "krivaca" što se ovaj film snima je i glumac Relja Bašić koji je kao sedmogodišnjak preko ušiju bio zaljubljen u  Leu koja je tada bila velika zvijezda HNK-a. "Uvijek sam je gledao kao nasljednicu Shirley Temple", rekao je Relja. Na svečanom prikazivanju trailera za film bile su i tri prijateljice i kolegice Darie i Lee. Vesna Ljubičić Kljako, Eliza Gerner i Sonja Kastl, primabalerina i prva direktorica osamostaljenog baleta u HNK, koje su se sa sjetom prisjetile zajedno provedenih dana i plesnih nastupa.

Iva Milanović-Litre
Foto: Borna Čavrag

Pročitajte više