5 trendova koji će obilježiti roditeljstvo 2018. godine

Foto: WeHeartIt/Splash

TRENDOVI se, htjeli ili ne, mijenjaju i u pogledu odgoja djece, a sudeći prema pisanju portala Pure Wow, ovih će 5 trendova obilježiti nadolazeću godinu. 

1. Više plaćenih porodiljskih dana, čak i za tate 

Sada kad muškarci sve više pokušavaju ostvariti ravnopravnu ulogu u odgoju, u tome ih sve više podržavaju velike kompanije koje su i inače poprilično zaslužne za uvođenje novih trendova. Tako su tvrtke kao što je Google, Facebook i Apple već počele nuditi očevima plaćeni porodiljni u trajanju od 17 tjedana što je u Americi, u kojoj majke imaju pravo na samo 12 tjedana porodiljnog, što je mnogo manje nego mi, velika stvar.

A kad su to ponudile velike tvrtke, očekuj se da bi ih već sljedeće godine mogle slijediti i druge. 

>>Koliko traje porodiljni i za koje novce u pojedinim zemljama svijeta<< 

2. Bebe će i prije rođenja već imati otvoren e-mail i profil na društvenim mrežama

Naravno, to je sjajan način dokumentiranja najvažnijih prekretnica za bebe, ali to nije jedini razlog zbog kojeg moderni roditelji tako rano počinju otvarati djeci njihove profile.

O tom je trendu pisao New York Times i navodi kako se roditelji silno trude svoju djecu "društveno aktivirati" već od prvog dana, ali kako je to s imenima obično riječ, već je sada teško pronaći ime koje nije zauzeto na društvenim mrežama ili je dostupno za otvaranje e-pošte. I baš zato da njihovo dijete ima "svoje" ime, roditelji im sve češće daju obična imena koja se samo pišu malo drugačije.  

3. Nema više pozitivne promocije prirodne ljepote tijela  

Pozitivnu promociju naredne godine trebala bi zamijeniti "neutralna promocija" jer se čini da ovaj "pozitivan pokret" ne daje baš neke rezultate. Zato se sve više slavi pokret neutralnosti tijela kojom se ljude pokušava nagnati da na svoje tijelo i svoj izgled više uopće ne gledaju, umjesto da ga se slavi na svakom koraku.  

Ideja je da djeca i tinejdžeri (osobito djevojčice) trebaju provesti manje vremena u razmišljanju o tome kako izgledaju.  

4. Djeca će biti pod još većim "povećalom"  

S digitalnom tehnologijom dobili smo veću mogućnost "praćenja" djece i taj bi se trend već sljedeće godine mogao poprilično osjetiti. Devedesetih smo godina dobili helikopter roditelje, a sad, uz njih, dobivamo sve više "tehnoloških" roditelja i sve više aplikacija koje im omogućuju nesmetano pratiti dijete, gdje god se kretalo i što god radilo na svojim tehnološkim "igračkama". Roditelji mogu nabaviti "bube" za praćenje koje se lako skriju na odjeći, a znamo i za aplikacije koje automatski smrznu dječji mobitel, dok god se dijete ne javi roditeljima.  

5. Kraljevska imena  

Kate, William, George i Charlotte nemaju važnu ulogu samo u svom "kraljevstvu". Njihova popularnost posljednjih godina ne samo da ne jenjava, već se s najavom nove kraljevske bebe još više produbila i zato će 2018. godine mnogi roditelji djeci davati kraljevska imena. 

>>Prinčevi i princeze su u modi: 50 prijedloga pravih kraljevskih imena za djevojčice i dječake<< 

 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz roditeljstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: roditeljstvo. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
 

Pročitajte više