Alergije na hranu

 Foto: Shutterstock

JEDNO od pitanja koje muči roditelje je da li određene tegobe – kao što su bol u trbuhu, poremećena probava ili kožni osip – koje se manifestiraju kada beba nešto pojede, ukazuju na alergiju.
 
To je sasvim razumljivo, budući da beba stalno dolazi u kontakt s novim namirnicama, pa je svaki znak bolesti razlog da se zapitate da li je riječ o alergijskoj reakciji. Medicinska statistika pokazuje da 5–8% djece pati od nekog oblika alergije na hranu. U osnovne alergene spadaju kravlje mlijeko, jaja, jezgrasto voće i sjemenke, morski plodovi, riba, pšenica, soja i voće (kivi i citrusi).
 
Inače, alergijske reakcije na ove vrste namirnica nastaju kada tijelo greškom pokrene antitijela na borbu protiv onoga što prepoznaje kao alergen. Kada dijete ponovo pojede tu namirnicu, ili samo preko kože dođe u kontakt s njom, pokreće se imunološka reakcija. Leukociti počinju oslobađati histamin i druge tvari koje se vežu za ćelije u različitim dijelovima organizma.
 
Ovaj proces izaziva simptome alergije, koji se nekad mogu manifestirati već nakon nekoliko minuta. U crijevima uzrokuju bol, potiču povraćanje i proljev. Na koži se pojavljuje osip, otok i svrab. Otekle usne tipičan su znak alergijske reakcije.
 
Simptomi obično ispoljavaju nekoliko minuta nakon konzumiranja problematične namirnice, premda takva reakcija može biti odgođena na nekoliko sati, što je karakteristično za alergiju na kravlje mlijeko. Najsigurnije je da bebu odmah odvedete doktoru, koji će potvrditi (ili odbaciti) sumnju na alergiju, a vjerojatno će uputiti na izvođenje alergološkog testa na tipične alergene u prehrani.
 
Intolerancija na određene namirnice je još jedan problem. Da bi se to manifestiralo, potrebno je da beba pojede znatnu količinu neke namirnice, nakon čega se (u slučaju intolerancije), poslije nekoliko sati, pojavljuju simptomi poput bolova u trbuhu, napuhavanja i poremećene probave. Da biste utvrdili da li je neka vrsta hrane pravi uzrok tegobama, najbolje je da vodite evidenciju o tome što beba jede, te da bilježite sve simptome.
 
Nakon samo nekoliko tjedana uočit ćete način na koji ona reagira na sve što jede. Ovaj dnevnik može biti od velike koristi doktoru prilikom utvrđivanja specifične alergije ili pak intolerancije na neke namirnice. Trebate znati da neke od alergijskih reakcija mogu ugroziti djetetov život, zbog čega je neophodna hitna medicinska pomoć.
 
Ako se kod vaše bebe pokaže snažna alergijska reakcija, uključujući oticanje usana ili lica, teškoće u disanju, povraćanje u snažnom mlazu i obamrlost tijela – odmah krenite u hitnu medicinsku službu.
 
Life Content

Pročitajte više