Domaći jestivi plastelin: Što može biti zabavnije?

Foto: Shutterstock

PLASTELIN je često omiljena dječja igračka koja dopušta izražavanje kreativnosti i pravljenje svih oblika koji djeci padnu na pamet.

Međutim, mališani nerijetko trpaju u usta sve što im dođe u ruke, a kupovni plastelin nije jestiv. Donosimo vam recept za domaći plastelin koji nije teško napraviti, jestiv je, ali ga djeca, nakon što ga probaju, vjerojatno neće više htjeti stavljati u usta jer je dosta slan. Cilj je napraviti plastelin koji nije otrovan, ali kojega vaši mališani ipak neće cijeloga pojesti.

Sastojci:


1 šalica brašna
1 žličica limunske kiseline
1 žlica kuhinjskog ulja
0,5 šalice soli
1 šalica kipuće vode
jestiva boja za hranu

Postupak:


I djeca mogu sudjelovati u izradi plastelina. Dopustite im da pomiješaju sve suhe sastojke u velikoj posudi, a vi u posudu dodajte kipuću vodu. Kada promiješate, izvadite smjesu na veću ravnu površinu koju vam nije problem umrljati bojama. Dopustite djetetu da mijesi i pomozite mu u postupku. Mijesiti treba dok je smjesa još topla. Po potrebi dodajte još malo brašna.

Kada dobijete ravnomjerno tijesto, podijelite ga na više dijelova i napravite kugle. U svakoj kugli napravite rupu te u nju istisnite nekoliko kapi jestive boje. Možete napraviti plastelin u koliko god boja želite. Bilo bi i dobro nositi rukavice tijekom zadnje faze kako si ne biste bojom umrljali ruke.

Plastelin možete spremiti u kutije ili omotati plastičnom folijom. Traje do mjesec dana.

Pročitajte više