Ljubimac i malo prljavštine značajno smanjuju šanse za razvoj alergija i astme

Foto: Shutterstock

PREČISTO okruženje može doprinijeti razvoju alergija i astme kod djece. Istraživanja su pokazala da se imunološki sustav jača u malo neurednijem životnom prostoru.

Naime, dokazano je da europska djeca koja žive na farmama te su izložena životinjama, prljavštini i bakterijama pate od manje alergija. Druga je studija, provedena na Novom Zelandu, pokazala da majke koje su trudnoću provele na farmama rađaju djecu kod kojih je vjerojatnost od pojave astme upola smanjena, a rjeđa je i pojava ostalih alergija, što pokazuje da majčino tijelo reagira na okoliš te stvara antitijela za fetus.

Međutim, kako biste ojačali imunitet svoga djeteta ipak se ne morate preseliti na farmu. Značajnu ulogu u tome može odigrati kućni ljubimac jer druženje s njim također osnažuje imunitet. Pokazalo se da je izloženost ljubimcu u najranijoj dobi (prva godina života) vrlo korisna jer djeca tada razvijaju imunitet. Druženje s ljubimcem u kasnijem djetinjstvu nema toliki utjecaj.

Zanimljiva je i informacija da dječaci koji žive sa psom imaju upola manju šansu biti alergični na pse u odrasloj dobi. Kod djevojčica je ta šansa blago povećana. Kada se radi o mačkama, otkriveno je da su šanse da djeca budu alergična na te ljubimce u odrasloj dobi upola smanjene ako su živjeli s njima u prvoj godini života.

Dakle, ako imate zdrave ljubimce, slobodno ih upoznajte s vašom bebom i ne sprječavajte interakciju "iz higijenskih razloga". Upravo ona koristi vašem djetetu.

Pročitajte više