Najnovija istraživanja potvrdila: bebe razumiju značenje riječi

Foto: Shutterstock

RAZGOVOR licem u lice s vašom bebom, kao i praćenje njenog pogleda i razgovor o svemu što vidite, način je na koji roditelji mogu potaknuti razvoj govora kod svoje djece.

Istina je da vas vaše dijete voli gledati u oči, to je dio lica s najviše kontrasta, ali kada je vrijeme za otkrivanje brbljanja, oko šestog mjeseca, velike su šanse da će mu vaša usta biti puno zanimljivija. 
 
U prvoj studiji koja je pratila pogled djeteta kako bi odredila na što se djeca fokusiraju kada uče govoriti, znanstvenici su otkrili kako se bebe fokusiraju na govornikove oči u dobi od 4 mjeseca, sa 6 mjeseci podjednako na oči i usta, a između 8 i 10 mjeseci pretežno na govornikova usta. 
 
Do navršene godine dana pogled se ponovno vraća očima, kaže autor studije doktor David J. Lewkowicz, profesor na Sveučilištu Florida. Djeca u toj dobi već znaju proizvoditi zvukove i svjesna su kako oči sadrže puno više društvenih informacija. 
 
Suprotno uvriježenom mišljenju, malena djeca nisu previše zauzeta učenjem govornih osnova i odmah počinju povezivati riječi sa značenjem. U istraživanju koje je provedeno na 33 djece u dobi od 6 do 9 mjeseci znanstvenici su djeci pokazali niz slika, a njihovi roditelji su imenovali svaku sliku u nizu. Većina djece usmjerila je pogled prema imenovanoj slici, ukazujući tako da razumiju značenje izgovorene riječi. Voditeljica prvog istraživanja, diplomirani psiholog Elika Bergelson sa Sveučilišta Pennsylvania naglašava kako je važno da roditelji pričaju sa svojom djecom što je više moguće, već od najranije dobi. 

Pročitajte više