Odgoj blizanaca: Izazov svih roditelja

Foto: Shutterstock

POZNATA je izreka kako su roditelji blizanaca dvostruko blagoslovljeni, ali se moraju nositi s četverostrukom količinom stresa. Odgoj djeteta najzahtjevniji je posao na svijetu, a kada su tu dva mališana to postaje još veći izazov.

Najveći izazov kod odgoja blizanaca je taj što uvijek imaju potporu u smišljanju nepodopština. Kada se radi samo o jednom djetetu mnogo je lakše imati kontrolu nad situacijom. Kada djetetu objasnite da nešto ne smije ono će to mnogo brže i lakše prihvatiti, no kada su u pitanju blizanci oni kao spužve upijaju sve što onaj drugi radi i često se roditelji nađu u začaranom krugu.

Dodatni problem jesu dvostruka mjerila. Kada jednom djetetu nešto zabranite zato što se u žurbi ili niste dobre volje, a već sljedeći dan drugom djetetu tu istu stvar dozvolite naći ćete se u vrlo nezavidnoj situaciji.

Sljedeći problem s blizancima je taj što gotovo uvijek imaju različite potrebe za spavanje, hranjenjem i igrom. Ne vole iste stvari i to ponekad može biti vrlo teško za pratiti i nositi se s time. U šetnji gradom ako vas jedno dijete zatraži da ga nosite, ako to doista učiniti i drugo će imati isti zahtjev. Može li to vaša kralježnica podnijeti?

Kod blizanaca je još važnija dosljednost u odgoju jer više dolazi do izražaja. No, prednost toga je što odgajateljice u vrtiću neće gledati na blizance kao par, već kao svako dijete posebno s individualnim potrebama i upravo zato su dobre „tete“ pravi pomoćnici roditelja blizanaca.

Roditelji blizanaca prisiljeni su biti stroži i pridržavati se unaprijed osmišljenog rasporeda. Oba djeteta moraju u isto vrijeme na spavanje, u isto vrijeme jedu i nudite im istu hranu. Uspostavljanje rutine je naporno, ali jednog dana kada se djeca prilagode moći ćete uživati u roditeljstvu i tada ćete osjetiti pravo značenje dvostrukog blagoslova s početka članka.

Odlasci u trgovačke centre ili parkove postaju pravi izazov za mame blizanaca. Stoga se pokušajte dogovoriti s partnerom da se razdvojite. Dok on kupuje kruh s jednim djetetom, vi s drugim izaberite voće. Djecu u park vodite zajedno, kako bi se izbjegle situacije  da mama mora paziti dijete na toboganu dok je drugo visoko na penjalici.

Pročitajte više