Tjemenica: Što je i kako je tretirati?

Foto: Shutterstock

TJEMENICA je pojava bijelo-žućkastih naslaga na vlasištu novorođenčeta koja se obično javlja u prva tri mjeseca života. Rijetko traje duže, najduže do godine dana. Stručni naziv je seboreični dermatitis. Nije opasna ni zarazna.

Uzrok i opis

Smatra se da je uzrokuju masna koža i pojačani rad lojnih žlijezda. Smatra se da su za njezinu pojavu odgovorni hormoni majke koji potiču djetetove žlijezde lojnice na povećan rad. Važno je istaknuti da pojava tjemenice nema veze s razinom higijene, alergijama ni zaraznim bolestima. Nije je moguće spriječiti, ali je treba na određeni način tretirati.

Kod novorođenčadi se može dogoditi da se tjemenica pojavi i na licu, iza uha i u naborima kože.

Tjemenica ne uzrokuje iritaciju, svrab ni peckanje, ali se kožne promjene ponekad mogu inficirati naseljavanjem gljivica (kandide) što treba posebno tretirati, a vidljivo je po snažnijem crvenilu s tragovima gnoja.

Ako bebu svrbi koža i naslage su vlažne, može se raditi o neurodermatitisu, što opet zahtijeva posebnu njegu.

Tjemenica je češća kod djece koja nisu dojena i koja imaju veću tjelesnu masu.

Što učiniti?

Dobro je prije kupanja djetetovu glavicu namazati maslinovim, bademovim ili sezamovim uljem te ostaviti da djeluje oko pola sata, nakon čega je treba isprati blagim šamponom te pritom lagano ispirati i nježnom četkom masirati tjeme kako bi otpale ljuskice.

Nakon toga možete još jednom oprati bebinu glavicu šamponom i dobro je obrisati.

Vrlo je važno da se ljuskice ne skidaju agresivno jer može doći do oštećenja kože, što pogoduje ulasku bakterija i pojavi infekcije.

Kada potražiti savjet liječnika?

Liječnika potražite ako vidite da bebi promjene na koži smetaju i svrbe i ako se tjemenica počne širiti po drugim dijelovima tijela.

Pročitajte više