Tuži liječnika: Majci protiv njezine volje izvršena epiziotomija

Foto: Shutterstock
 
UČESTALOST epiziotomije tijekom poroda s godinama sve više raste. Iako bi bilo za očekivati da će medicina napredovati, kada je ovaj postupak u pitanju, liječnici za izvode sve češće bez potrebe. Dok su prije doista bile nužne komplikacije kako bi se izvela epiziotomija, danas se izvodi u svrhu ubrzanja poroda. 
 
Jedna majka odlučila je tome stati na kraj. 27-godišnja Kelly kojoj je izvršena epiziotomija protiv njezine volje, odlučila je tužiti liječnika zbog zlostavljanja njezinog tijela tijekom poroda.
 
Podsjetimo, u postupku epiziotomije se međica žene reže kako bi se olakšao prolazak djeteta kroz porođajni kanal. Osim što bitno produžuje vrijeme oporavka nakon poroda, trebao bi se izvoditi isključivo kada je potrebno za zdravlje trudnice ili bebe.
 
Ovo majci je zahvat napravljen nakon samo nekoliko trudova i pokušaja tiskanja i unatoč tome što je majka željela pokušati dalje prirodno poroditi dijete, liječnik joj to nije dopustio.
 
S obzirom na to da je cijeli porod snimljen, on će Kelly poslužiti kao dokaz na sudu. Savjetnica Cristen Pascucci smatra kako je glavni problem pitanje suglasnosti. Majka je jasno rekla da ne želi epiziotomiju, a kada je pitala za informacije liječnik ih je odbio dati i izvršio postupak. 
 
Kelly želi da njezin primjer služi svim majkama kao podsjetnik da se može dogoditi bilo kome i da ne treba šutjeti o negativnim iskustvima tijekom poroda. Štoviše, treba o njima progovoriti vrlo glasno kako bi žene postale svjesnije svojih prava, ali i dostojanstva kojoj je ovoj majci oduzeto.
 

Pročitajte više