Uključite tate u trudnoću i porod!

Foto: Shutterstock

KADA je žena trudna, okolina usmjerava svu pažnju na nju. S jedne strane, to ima smisla: majka je ta koja nosi dijete, fizički prolazi kroz iskustvo trudnoće i poroda, i ima veću povezanost s djetetom koje je jednom bilo dio njenog tijela. 

Ali što je s očevima? I očevi imaju svoje iskustvo vezano uz trudnoću i porod. Muškarci koji po prvi put postaju očevi suočavaju se s novom ulogom obiteljskog čovjeka, koja sa sobom nosi određenu odgovornost, ali i sa vlastitim strahovima i uzbuđenjima. Ipak, najčešće su mame u fokusu, dok se očeve zanemaruje.
 
Morate biti svjesne da i budući očevi trebaju pripremu, razumijevanje i komunikaciju tijekom vaše trudnoće. Žene o trudnoći dobivaju mnogo informacija od svog ginekologa, od drugih žena, iz knjiga i s interneta...
 
S druge strane, muškarce se rijetko vodi kao pratnju na pregled kod ginekologa, a malo je muškaraca koji će čitati knjige o trudnoći ili će o tome razgovarati sa svojim prijateljima. Ali to ne znači da su oni nezainteresirani ili da ne trebaju podršku. Otkrit ćemo vam malu tajnu: očevi koji su dobro informirani i pripremljeni za porod biti će vam veća podrška i pomoć za vrijeme trudnoće i poroda. 
 
Donosimo vam nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako bi uključili i pripremili svog partnera na ono što vas oboje čeka:
 
1. Zajedno posjećujte ginekologa
 
Možda neće uvijek biti praktično da idete zajedno na preglede, ali važno je da to činite kao par kada god je moguće. To će omogućiti tatama da bolje razumiju sve vezano uz trudnoću, kao i da prvi put čuju otkucaje djetetova srca ili da sami postave liječniku neka pitanja koja ih muče.
 
2. Neka trudnički tečaj bude obavezan
 
Ovakvi tečajevi osmišljeni su za mame i tate. Za tate koji ne čitaju uvijek o porodu (i za mame koje čitaju previše) tečaj će ih naučiti sve što trebaju znati o porodu. 
 
3. Zajedno napravite plan
 
Razgovarajte o trenutku kada će vaše dijete doći na svijet. Objasnite partneru sve svoje želje i strahove. U trenutku poroda biti će vam važno da je uz vas netko tko može govoriti u vaše ime, tko zna sve vaše želje i može komunicirati s liječnicima umjesto vas.
 
4. Komunikacija
 
Važno je zadržati otvorenu komunikaciju s partnerom tijekom cijele trudnoće, ali i kasnije, nakon rođenja djeteta. Izaberite jednu večer samo za sebe, kada ćete se moći posvetiti jedno drugome i razgovarati otvoreno o svim problemima i strahovima koje imate. Ovo je rutina koju možete zadržati i nakon rođenja djeteta, kroz cijeli period roditeljstva. Tako ćete se bolje međusobno povezati i izbjeći moguće nesuglasice. 

Pročitajte više