Visoki tlak u trudnoći: 5 namirnica koje bi trebali jesti za njegovu regulaciju

Foto: Shutterstock 

HIPERTENZIJA ili visoki tlak u trudnoći može ugroziti vaše zdravlje i zdravlje vašeg djeteta. Zahvaća 6 do 8 % trudnica i češći je kod žena kojima je to prva trudnoća, koje su mlađe od 20 godina i starije od 40, koje su pretile i koje nose dvoje ili više djece. 

 
Najveća opasnost od visokog tlaka je preeklampsija, koja može ugroziti život majke i djeteta. U nekim slučajevima ginekolog će preporučiti ležanje ili čak hospitalizaciju. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti samostalno kako bi pomogli reducirati visoki tlak, a jedna od njih je zdrava prehrana. Donosimo vam popis pet zdravih namirnica koje će pomoći smanjiti krvni tlak u trudnoći.
 
Čokolada
 
Iznenađeni? Ovo naravno ne znači da možete jesti kilograme čokolade dnevno, ali u malim količinama čokolada može biti korisna zbog magnezija koji sadrži. Magnezij može opustiti krvne žile i sniziti krvni tlak. Osim čokolade, visoku razinu magnezija ima špinat, bademi, riba, artičoke, zob, crni grah i sjemenke bundeve. 
 
Banane
 
Banane su bogate kalijem koji pomaže sniziti krvni tlak i reducira nakupljanje tekućine u organizmu. Kalij sadrže i grožđice, špinat, jogurt, repa, prokulica, avokado i naranče.
 
Riba
 
Omega-3 masne kiseline u ribi pomažu opustiti krvne žile, štite od posljedica visokog tlaka i smanjuju mogućnost upale. Izbjegavajte ribu koja sadrži živu (tuna, sabljarka, skuša, brancin) i jedite onu koja sadrži nisku razinu žive kao što su inćuni, haringa, losos.
 
Naranče
 
Vitamin C proširit će sužene krvne žile i sniziti krvni tlak. Zato se opskrbite narančama, grejpom, kivijem i jagodama. Ili dodajte u salatu papriku i crveni kupus. Krumpir također sadrži vitamin C.
 
Hrana s manje soli
 
Sol potiče zadržavanje tekućine u organizmu. Kako bi je se riješilo, srce mora raditi pojačano. Smanjite sol, preporučena dnevna količina je oko 2,3 mg, kako bi držali stanje pod kontrolom. Kada kupujete gotove namirnice čitajte, deklaracije kako bi vidjeli koliko soli sadrže. Hranu koju pripremate kod kuće začinite začinskim biljem i drugim vrstama začina, kako zbog nedostatka soli ne bi bila bezukusna. 

Pročitajte više