Zatrpani ste kućanskim poslovima: Aktivirajte djecu i podijelite im zadatke

Foto: Shutterstock

ZATRPANI ste kućanskim poslovima koji se samo gomilaju. Djeca, koliko god ih volite, količinu tih poslova samo gomilaju, a u našem društvu većinu tzv. neplaćenog rada (kućanski poslovi, briga o djeci, kupovina...) obavljaju majke. Kako si olakšati?

Ako je i kod vas takav slučaj, pokušajte partnera malo više uključiti u rad u domaćinstvu. Supruga, majka i partnerica nisu sinonimi za kućnu pomoćnicu.

Vjerojatno se sjećate da ste kada ste bili dijete imali određene zadatke u kući te pomagali u svakodnevnim poslovima. Iz nekog je razloga ta praksa pomalo iščezla u današnje vrijeme pa roditelji češće jednostavno preuzmu sve na sebe. Djeca trebaju jednostavne zadatke kako bi se naučila odgovornosti i poslušnosti.

Neće vam samo pomoći, nego će i odrasti u samostalne mlade ljude koji će se znati brinuti o sebi

Spremanje ili neku korisnu aktivnost pretvorite u igru. Djeca vole brisanje prašine, spremanje kreveta, a pogotovo pomagati u kuhinji. Uvijek im možete dati nešto što mogu miješati (ne mikserom i ne na peći), modelirati, plastičnim modlićima izrezivati tijesto i slično. Zadatke prilagodite dobi djeteta. Starija djeca mogu obavljati i kompliciranije poslove kao što su umetanje posuđa u perilicu, pranje posuđa, usisavanje i sl., ali i pomagati u brizi oko mlađih. Ne samo da će pomoći vama, nego će biti samostalni mladi ljudi koji će se znati brinuti sami o sebi kad se jednom odsele.


Imajte na umu da će kućanski poslovi u njihovoj interpretaciji trajati duže i možda u početku biti pomalo šlampavo obavljeni, ali ustrajte, budite strpljivi, pohvalite ih, upozorite kada su napravili nešto krivo i pustite da sami dovrše što su započeli.

Djeca od dvije do tri godine mogu vam pomagati s:

- pospremanjem igračaka na svoje mjesto
- prostiranju i skupljanju rublja (djeca vole dodavati rublje) pri čemu ga možete učiti boje uz pomoć štipaljki
- spremanjem kreveta (dijete ne može samostalno spremiti krevet, ali možete to učiniti zajedničkim snagama)
- pospremanjem odjeće na svoje mjesto, u ladice, ormare i sl.

Djeca od četiri godine mogu obavljati kompleksnije poslove s manje nadgledanja:

- samostalno odijevanje
- samostalno spremanje kreveta
- pospremanje igračaka
- razvrstavanje čistog od prljavog rublja
- postavljanje i pospremanje stola
- brisanje prašine
- brisanje podova
- jednostavan rad u vrtu.

Pročitajte više