Znakovi da je dijete spremno za dohranu

Foto: Shutterstock

POČETAK dohrane dojenčeta ne preporučuje se prije 17. tjedna života. Pokušate li djetetu prije toga ponuditi dohranu, od toga vjerojatno neće biti koristi. Bebini želudac i crijeva dotad nisu sposobni primiti, obraditi i iskoristiti hranjive tvari iz namirnica pa prerano davanje hrane neće imati smisla, a može opteretiti probavu i izazvati alergije.

Osim toga, novorođenčad ima snažno izražen refleks sisanja koji potiče sisanje, ali sprječava gutanje netekuće hrane. Mlađe će bebe stoga jezikom gurati kašicu van iz usta, čineći pokrete kao da sisaju. S vremenom će taj refleks slabjeti pa će hranjenje na žličicu biti mnogo lakše izvedivo.

Prve namirnice koje se preporučuju bebama su žitarice i voće. Kojim ih tempom uvoditi? Preporučuje se da se nova namirnica ponudi djetetu svakih nekoliko dana, tj. prosječno dvije tjedno. Npr. djetetu prvo ponudimo jabuku, za nekoliko dana u kašicu dodamo i krušku, a za još nekoliko jabuku ili krušku zamijenimo bananom itd. U trećem tjednu u već isprobano voće dodamo i neku žitaricu, npr. rižine ili kukuruzne pahuljice.

Dijete je spremno za dohranu kada:


- Oko petog ili šestog mjeseca lagano stanira na težini i nikako se ne može dovoljno najesti na prsima.

- Počinju mu nicati prvi zubi zbog čega stavlja predmete u usta, vježba otvaranje usta i žvakanje.

- Refleks sisanja je oslabio i dijete više ne gura jezik van kao kada siše.

- Može držati i kontrolirati glavu te sjediti uz podupiranje.

- Zanima ga hrana koju vi jedete, promatra vas i rukama traži hranu sa stola ili vašeg tanjura.
 

Pročitajte više