Adventski program za djecu nikad nije bio bogatiji, evo što posjetiti s klincima

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

POČEO je Advent, mnogima najomiljeniji dio godine. U gotovo svakom kutku Lijepe Naše nudi se pregršt događanja, a ove godine mnogima su u fokusu djeca. Nikad nije bilo više zanimljivog sadržaja za naše najmlađe, pa smo napravili pregled lokacija koje možete posjetiti s klincima.

Zagreb

Obrtnički Advent

Prolaz Matice hrvatskih obrtnika u Ilici 49 ove godine nezaobilazna je lokacija za roditelje s djecom. Osim projekcija starih dječjih filmova, poput Vlaka u snijegu, Družbe Pere Kvržice i Smogovaca, bit će tu i dječjih predstava te radionica izrade ukrasa za dom, nastupa dječjih zborova i prigodnih dekoracija. 

Veseli božićni tramvaj

Veseli božićni tramvaj ponovo će, nakon dvije pandemijske godine, prometovati zagrebačkim ulicama od 6. do 31. prosinca. Riječ je o priredbi koja uključuje vožnju turističkim tramvajem iz 1924. godine u trajanju od pola sata, uz prigodan igrokaz Djeda Božićnjaka i vilenjaka, a osigurana je i podjela slatkiša najmlađima.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vozit će svakih pola sata, i to od ponedjeljka do četvrtka od 16 do 19 sati, petkom od 12 do 16 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 16 sati. Tramvaj će polaziti s ugla Praške ulice i Trga bana Josipa Jelačića, gdje će biti i kućica za prodaju karata. Vozit će trasom od Trga bana Josipa Jelačića, Ilicom do Ulice Republike Austrije, Jukićevom i Mihanovićevom preko Zrinjevca natrag do polazne stanice u Praškoj ulici. Veseli božićni tramvaj neće voziti za Božić, na blagdan svetog Stjepana vozit će od 12 do 16 sati, dok će na Badnjak i Staru godinu voziti od 10 do 13:30. 

Žive božićne jaslice

Već više od dvadeset godina zajednica Cenacolo organizira pravu božićnu atrakciju u samom centru grada, ispred zagrebačke katedrale: žive božićne jaslice, koje osmišljavaju i izvode oni sami, uz pomoć obitelji i nekolicine djece, kojima je ova predstava uvijek jako bliska.

Predstave se izvode u 16, 17 i 19 sati, i to 17., 18., 21., 22., 23., 25., 26., 29. i 30. prosinca 2022., kao i 1. i 6. siječnja 2023.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Advent u ZOO vrtu: Priče iz davnine

Zbirka bajki Ivane Brlić-Mažuranić obilježila je djetinjstva brojnih generacija svojim fantastičnim likovima, predivnim krajolicima te biljnim i životinjskim svijetom Hrvatske, pa ne čudi što je odabrana i kao tema ovogodišnjeg Adventa u Zoološkom vrtu.

Edukatori odjeveni u likove Domaćih vodit će najmlađe u obilazak vrta te ih upoznati s čudnovatim životinjskim svijetom, a na obilasku mogu skupljati i materijale od kojih će izraditi božićne ukrase na prigodnoj radionici - sve kako bi se čarolija iz bajki prenijela u njihov adventski svijet.

Više detalja doznajte ovdje.

Zaprešić

Grad Zaprešić već je skupio brojne pohvale jer je ove godine predivno okićen. Osim lampica, donosi i Najslađi advent koji traje do 8. siječnja 2023. 44 dana božićnog ugođaja donose koncerte, klizanje, animacije, predstave, potragu za božićnim blagom i kuću Bake Mraz koja će u svom grijanom prostoru ugostiti klince i klinceze na Sjevernom polu. Detaljan program je ovdje.

Karlovac

Otvorenja Adventa u gradu na četiri rijeke zakazano je za 16. prosinca. Od brojnih događanja vrijedi izdvojiti nastup učenika Glazbene škole Karlovac i učenika karlovačkih osnovnih škola i vrtića, potragu za božićnom pričom, izradu predmeta i životinja od balona i mađioničarski nastup Magic Leona. Cijeli program dostupan je ovdje.

Vukovar

Vukovar je već obukao svoje blagdansko ruho. U perivoju dvorca Eltz otvoreno je klizalište, a ono je samo mali dio ponude za najmlađe. U Galeriji Oranžerija uređen je Kutak Djeda Božićnjaka, u kojem će se održavati razne radionice, gledati predstave i pričati prigodne dječje priče.

Našice

Našički advent na Trgu dr. Franje Tuđmana traje do 31. prosinca. Stižu predstave za djecu, božićna bajkaonica, likovna božićna radionica, dok je kruna Adventa zajedničko kićenje jelki roditelja i djece 23. prosinca u 18 sati. Program vas čeka ovdje.

Rijeka

Advent u Rijeci otvoren je 26. studenog 2022. i trajat će do 8. siječnja 2023. Odvija se na nekoliko lokacija u gradu, a djeci bi najinteresantnije moglo biti klizalište na Morskoj pahuljici, Kućica Djeda Božićnjaka u kojoj se najmlađi mogu susresti i fotografirati s djedicom, kao i Vlakić Djeda Mraza koji će voziti od 5. prosinca na relaciji Jelačićev trg - Ulica Ante Starčevića - Korzo - Jadranski trg i natrag. Vožnja za djecu u pratnji jednog roditelja je besplatna. Detalji su na stranicama Turističke zajednice grada Rijeke

Delnice

Čarobna Delnička adventska bajka ponovno je pripremila bogat program. U Selu Bake Mraz djeca vikendima mogu sudjelovati u radionicama, provozati se u kočiji, napraviti snjegovića i družiti se s Bakom Mraz i vilenjacima.

Raspored događanja čeka vas na Facebooku. Svakoga tjedna objavljuje se novi program za nadolazeći vikend.

Pula

Pula je samo jedan istarski grad u kojem je i ove godine organiziran bogat adventski program. Svaki dan možete se voziti veselim vlakićem, ali i posjetiti rezidenciju Bake i Djeda Mraza ili poštanski ured Djeda Mraza. Više detalja o radionicama i predstavama doznajte na stranicama Adventa u Puli, koji traje do 8. siječnja 2023.

Zadar

Advent u Zadru traje do 7. siječnja 2023. Na tradicionalnom Božićnom sajmu u atriju palače Cedulin moći će se razgledati jaslice i prigodno ukrašeni prostor, koji će razveseliti posebno najmlađe. Osim različitih animacijskih programa, djecu također očekuju posjeti sv. Nikole 6. prosinca i sv. Luce 13. prosinca te dječji doček Nove godine 31. prosinca u jutarnjim satima.

Šibenik

Šibenski advent, pod nazivom Adventurica, organizatori opisuju kao "najbolji Advent na obali". Program za najmlađe odvija se od 3. do 30.12.2022. u kupoli na Trgu ispred Osnovne škole Fausta Vrančića. Mali Šibenčani i posjetitelji moći će uživati u kreativnim radionicama, izradi božićnih vilenjaka ili naučiti nešto više o fizici. Mini doček Nove godine organiziran je 30. prosinca u 19 sati, dok se dva sata kasnije program zatvara. Cijeli program provjerite ovdje.

Split

Šušur za djecu i obitelji trajat će svakog dana na Prokurativama. Najmlađe će razveseliti program uz animatore, darivanje za Sv. Lucu, Sv. Nikolu i Badnjak, dječji doček Nove godine 31. prosinca, kao i klizalište koje je otvoreno svakim danom od 9 do 23 sata. 

3. prosinca u 16 sati 150 djece moći će besplatno pogledati predstavu Mačak u čizmama, a sve što trebate je doći na Prokurative nekoliko sati prije, gdje će kostimirani likovi iz predstave animirati djecu i dijeliti besplatne ulaznice.

Dubrovnik

Na krajnjem jugu zemlje održava se Dubrovački zimski festival, u sklopu kojega je organiziran dječji doček Nove godine. Dan znate - 31. prosinca 2022., a vrijeme je 11 sati. Na Stradun stižu Ante Gelo band ft. Bruna Oberan, Alen Đuras & Iva Ajduković.

Pročitajte više