Ako dijete do pete godine jede previše glutena, ima veći rizik od ove bolesti

Foto: 123RF

GLUTEN se često naziva ljepilom, a prisutan je čak i u zdravim namirnicama, poput žitarica. Pšenica, raž, ječam, pir, kus-kus i griz samo su neke od takvih namirnica. 

Iako je poznato da postoje ljudi koji imaju intoleranciju na gluten, istraživanja utjecaja prevelike količine glutena u najranijoj životnoj dobi dosad su bila zanemarena. No, rezultati nove studije objavljene u časopisu JAMA tvrde da velik unos glutena do djetetove pete godine može uzrokovati intoleranciju na gluten, ali i celijakiju. Kako je istaknula autorica studije Carin Andren Aronsson, veći unos glutena povezan je sa 6,1 posto većim rizikom za razvoj autoimune bolesti. 

Riječ je o najčešćoj kroničnoj gastroenterološkoj bolesti, ali zanimljivo je da se prema pojedinim istraživanjima samo tri posto oboljelih pravilno liječi. Štoviše, mnogi i ne znaju da boluju od nje dok ne izazove druge zdravstvene probleme.

U spomenutoj studiji, koja je trajala od 2004. do 2010. godine, znanstvenici su promatrali 6605 djece u SAD-u, Finskoj, Njemačkoj i Švedskoj, a čak je 1216 djece, gotovo 20 posto, razvilo intoleranciju na gluten, dok je njih 450 oboljelo od celijakije.

Pročitajte više