Ako imate naviku pušenja u kući, vaša djeca bi mogla ispaštati zbog toga

Foto: Shutterstock

NOVO istraživanje otkriva da se djeca izložena pasivnom pušenju kod kuće razbolijevaju i češće izostaju iz škole od djece koja žive u domovima gdje nema pušača, prenosi CNN. Naime, istraživanje sugerira da bi obitelji mogle smanjiti izostanak djece iz škole za 24 do 34 posto kad bi se pušenje eliminiralo iz kućanstva.

Prema provedenom istraživanju, oko trećine djece u SAD-u živi s pušačem, a među djecom u dobi od tri do 11 godina, najmanje 56 posto ima vidljivu razinu kemikalije koja se naziva serumski kotinin koja je pokazatelj izloženosti duhanskom dimu. Kotinin je razgradnja nikotina i može se mjeriti analizom razine u krvi, urinu ili slini.

Znanstvenici kažu da se time uspostavlja veza između pušenja u kućanstvu i dvije specifične respiratorne bolesti.

''Djeca koja žive s ljudima koji puše u kući imala su veću vjerojatnost da će imati infekcije uha i prehlade. Među djecom koja su živjela s pušačima, četvrtina do trećina dana koje su propustili iz škole može se pripisati činjenici da žive s nekim tko puši u kući'', rekao je Douglas Levy, glavni istražitelj studije i pomoćnik za zdravstvenu politiku na Institutu za zdravstvenu politiku Mongan.

Porast bolesti nije bila jedina posljedica pušenja kod roditelja. Levy objašnjava kako postoji i financijski teret jer roditelji ili drugi skrbnici moraju napustiti posao kako bi skrbili o djetetu kad se razboli.

"Kada djeca nisu u školi, nego kod kuće zbog bolesti, posebno mala djeca, ukupni trošak iznosi 227 milijuna dolara godišnje. Sve zbog dodatnih dana koje vidimo da djeca izostaju iz škole zbog izloženosti pasivnom pušenju", rekao je Levy.

Pročitajte više