Ako želite odgojiti ljubaznu djecu koja poštuju druge, koristite ove odgojne metode

Foto: Shutterstock

ODGOJ djece koja su ljubazna i imaju poštovanja prema drugima počinje s njihovim roditeljima. Dužnost roditelja je ne samo riječima opisati djeci i podučiti ih kako biti ljubazan i ponašati se s poštovanjem, već iste te savjete primjenjivati u vlastitom životu kako bi djeca učila na njihovim djelima i počela ih sama primjenjivati.

Međutim, roditelji ponekad nisu ni svjesni da svojim ponašanjem rade potpuno suprotno. Sve što roditelji rade direktno utječe na djecu, zato bi roditelji koji žele odgojiti ljubaznu i poštenu djecu trebali početi pokazivati ove primjere ponašanja na vlastitom primjeru, kako bi ih počela primjenjivati i njihova djeca.

Rješavanje sukoba i nesuglasica

Kako prenosi Hack Spirit, ako se svađate ili prepirete s partnerom dok su djeca u prostoriji, ona će slušati svaku vašu riječ i gestu. Djeca će sve pratiti otvorenih očiju i upijati svaku riječ. Ako vide da mama i tata nesuglasicama pristupaju svađom i vikom, i sami bi mogli preuzeti te navike. 

Iako to nije uvijek moguće, preporučuje se da roditelji sukobe rješavaju smireno i s poštovanjem prema partneru što je više moguće. Takvo će ponašanje djeca vidjeti i shvatiti kao normalno. Kod rješavanja sukoba, svojim primjerom treba potaknuti djecu da pronađu zajednički jezik i nešto oko čega se slažu, a ne da svaku nesuglasicu završavaju svađom.

Reakcije na pogreške

Način na koji roditelji reagiraju kada djeca naprave pogrešku, poput primjera da su zaboravili napisati zadaću ili prolili mlijeko, može utjecati na to kako djeca vide sebe i nose se s pogreškama. Ako ih se previše osuđuje zbog pogreške, mogli bi početi bojati se griješiti u bilo čemu, što može izazivati prevelik stres.

Roditelji djeci trebaju dati do znanja te svojim ponašanjem pokazati da su pogreške samo lekcije iz kojih se može puno naučiti. Kada dijete pogriješi, pomozite mu da to shvati kao priliku i promisli što je pošlo po zlu te kako idući put može postupiti bolje. Usredotočujući se na ponašanje, a ne na dijete, dajemo im prostora za učenje i odrastanje u otporne osobe koje rješavaju probleme.

Postavljanje granica

Postavljanje granica ključno je u odgajanju djece koja poštuju druge. Granice ne samo da osiguravaju sigurnost djetetu, već ih i uče kako poštovati tuđi osobni prostor, vrijeme i osjećaje, prenosi Hack Spirit.

Roditelji trebaju biti vrlo jasni o tome što je u redu, a što nije i zašto. Ne smiju zaboraviti i sami poštovati granice koje su postavili, sve kako bi djeca na njihovom primjeru vidjela da je granice važno i nužno poštovati. Ako se pravila i granice često mijenjaju, djeci će biti teško pridržavati ih se, stoga je važno da kao roditelji budete dosljedni. 

Također, roditelji ne smiju zaboraviti da i djeca imaju pravo glasa te ih trebaju potaknuti da govore što misle o granicama. Čak i ako se ne slažu s njima, trebali bi biti svjesni da ih se moraju pridržavati i poštovati.

Pokazivanje empatije

Iznimno je važno da roditelji kod djece potiču empatiju i odgajaju ih da budu empatični. Najbolji način na koji roditelji mogu podučiti djecu empatiji jest svojim primjerom. Roditelji bi trebali biti što empatičniji, i to ne samo prema svojoj obitelji ili prijateljima, već prema svima drugima. 

Kada dijete vidi da roditelji pokazuju empatiju i prilagođavaju se tuđim osjećajima ili situaciji, ono će također htjeti biti takvo i kopirati ponašanje svojih roditelja. Ovakvim pristupom, roditelji osiguravaju da njihova djeca odrastu u ljubavne ljude pune poštovanja.

Društvene interakcije i prijateljstva

Društvene interakcije i prijateljstva mogu uvelike utjecati na ponašanje djece. Oni promatraju kako komuniciramo s drugima i često oponašaju to ponašanje u svojim društvenim interakcijama. Ako se roditelji prema prijateljima i poznanicima ponašaju s poštovanjem, vjerojatno će i njihova djeca učiniti isto, prenosi Hack Spirit.

Poštovanje prema prijateljima uključuje: pažljivo slušanje, ne prekidanje kada govore, poštivanje različitih mišljenja te zadržavanje pristojnog i obzirnog ponašanja čak i tijekom nesuglasica. Isto tako, ako roditelji imaju prijatelje koji imaju slične kvalitete, djeca će naučiti vrijednost takvih kvaliteta u prijateljstvu.

Poticanje otvorene komunikacije

Otvorena komunikacija kamen je temeljac odgoja punog poštovanja i ljubazne djece. To uključuje aktivno slušanje djece, potvrđivanje njihovih osjećaja i odgovaranje na način koji potiče razumijevanje i poštovanje. Međutim, tu se ne radi samo o razgovoru. To podrazumijeva situaciju u kojoj roditelji stvarno slušaju dijete.

Roditelji trebaju djecu pustiti da iskažu svoje misli i osjećaje, čak i ako se ne slažu s time što su djeca rekla. Ako imaju priliku znati da je njihov glas važan, to će primijeniti i u vlastitom životu prema drugim ljudima oko sebe. Dužnost roditelja je pokazati djeci da trebaju biti otvoreni i iskreni u komunikaciji, ali opet se obraćati s poštovanjem. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.