Američki grad nekim će trudnicama mjesečno isplaćivati 1000 dolara

Foto: EPA

GRAD Philadelphia u Pennsylvaniji najavio je da će nekim trudnicama mjesečno plaćati 1000 dolara te tako pokušati smanjiti stopu smrtnosti dojenčadi.

Odjel za zdravstvo Philadelphije objavio je da pilot-projekt naziva Philly Joy Bank ima za cilj suzbiti rasne razlike u smrtnosti dojenčadi osiguravanjem mjesečnog zajamčenog prihoda za 250 trudnica koje žive u određenim zajednicama u Philadelphiji.

Da bi ispunile uvjete za mjesečni zajamčeni dohodak, žene moraju biti trudne, imati prihod kućanstva manji od 100.000 dolara godišnje i živjeti u jednoj od tri četvrti Philadelphije s najvišim stopama vrlo niske porođajne težine, a to su Cobbs Creek, Strawberry Mansion i Nicetown-Tioga.

Buduće majke dobivat će mjesečno 1000 dolara kroz 18 mjeseci, što uključuje i postporođajno razdoblje, izvještava Philadelphia Inquirer. Osim toga, sudionicama programa besplatno će se ponuditi i određene beneficije poput financijskog savjetovanje, kućnih posjeta, potpore dojenju i korištenja usluga doule.

"Smrtnost dojenčadi u Philadelphiji je rješiva kriza. Znamo da kroz bolju podršku trudnicama i novim roditeljima možemo pomoći održati bebe na životu. Kako smo najsiromašniji veliki grad u zemlji, to nije uvijek lako, posebno u dijelovima grada koji su pogođeni generacijskim siromaštvom i sustavnim rasizmom", rekla je povjerenica za zdravstvo dr. Cheryl Bettigole.

Prema Centrima za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), afroamerička dojenčad u Sjedinjenim Državama imala je tri puta veću vjerojatnost da će umrijeti prije svog prvog rođendana nego bijela dojenčad između 2017. i 2020. Od 10 najnaseljenijih gradova u Sjedinjenim Državama, Philadelphia ima najveću stopu smrtnosti dojenčadi u prvoj godini života.

Očekuje se da će program zaživjeti početkom 2024. Za njegovo provođenje potrebno je skupiti šest milijuna dolara. Donacijama je već prikupljeno više od tri milijuna.

Pročitajte više