Biti trudna nakon 35. nije krivo, smatraju stručnjaci i potkrjepljuju podacima

Foto: 123RF

IZJAVA pjevačice Carrie Underwood postala je tema mnogih rasprava. Naime, u intervjuu za časopis Redbook rekla je da su ona i suprug Mike Fisher možda propustili priliku imati veliku obitelj i dati sinu Isaiji Michaelu braću i sestre jer ona ima 35 godina. Zbog toga je odlučila razmotriti druge opcije poput posvajanja.

Mnogi vjeruju da se krivo izrazila. Naime, istraživanja su pokazala da 35 godina nije prekasno za imati djecu, a što je dokazala i sama Underwood kad je nedugo nakon toga objavila da je trudna s drugim djetetom.

Usvajanje djece je, kažu stručnjaci, dobar izbor, ali je neodgovorno pustiti žene da misle da ne mogu imati djecu nakon navršene 35. godine života.

''Normalno je brinuti se o trudnoći u kasnijoj dobi, ali žene su s 35 generalno zdrave i mogu imati djecu. Čak i uz probleme s plodnošću, postoje načini koji pomažu pri začeću poput medicinski potpomognute oplodnje, donora ili surogat majke'', smatra dr. Juli Fraga koja se specijalizirala za žensko reproduktivno zdravlje.

Vjeruje kako je poruka poznate pjevačice zapravo bila odgovoriti na vjerovanja koje postoje u nekim kulturama, a prema kojima se žene nakon 35. ne mogu nositi s djecom. Da to nije istina, potvrđuju neki podaci.

Imati dijete kasnije u životu je trend

Prema Nacionalnom centru za zdravstvene statistike, žene u četrdesetima su najbrže rastuća grupa žena koje se odlučuju imati djecu. Kako se produljio životni vijek čovjeka, tako se i reproduktivna dob povećala. Žene koje odluče imati dijete kasnije zapravo prate trend za koji se smatra da će još porasti u budućnosti.

Žene zbog toga mogu živjeti dulje

Istraživanje je pokazalo da žene koje rode nakon 40. imaju veću šansu poživjeti do stote godine u odnosu na one koje su rodile u ranijoj životnoj dobi.

Djeca roditelje održavaju mladima

Istraživanje JAMA Internal Medicine pokazuje da gledanje na život kroz oči vlastite djece pomaže roditeljima da žive dulje, sretnije i bezbrižnije.

Žene zbog toga mogu biti sretnije

U povećem broju literature se spominje da su najsretniji roditelji oni u četrdesetima.

Žene koje rađaju kasnije mogu postati pametnije

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Geriatrics Society, a koje je provedeno među ženama iznad 35 godina, otkrilo je da žene imaju koristi od hormona tijekom trudnoće jer oni djeluju na mozak potičući ga na rješavanje problema, razmišljanje i pamćenje.

Pročitajte više