Boja kupaćeg kostima vašeg djeteta može mu spasiti život

Foto: 123RF

NAPOKON je stiglo toplije vrijeme. To znači da se ljudi počinju opskrbljivati kremama za sunčanje, laganijom odjećom i drugim potrepštinama za uživanje na suncu. Kad krenete u kupnju kupaćeg kostima za svoje dijete, osim na veličinu, obratite pozornost i na boju. 

ALIVE Solution Inc. proveo je testiranje u jezeru i bazenu s bijelim dnom. Otkrili su da su u oba slučaja neonske boje lakše vidljive pod vodom. A možda će vas iznenaditi što je slučaj s ostalim bojama. Naime, u testiranju u jezeru one su praktički nestale pod vodom.

"Simulirali smo pogled iz čamca ili s pristaništa, odnosno iz blago povišene perspektive. Neonske boje, poput ružičaste, narančaste i žute, su se isticale ispod površine vode, dok su bijela i svijetloplava bile oku gotovo nevidljive", pojasnili su iz ALIVE Solutions. 

Dodaju i da, iako se tamnije boje vide na svijetlom dnu bazena, u jezerima ili rijekama mogu biti teško uočljive zbog sjena, lišća, kamenja i ostalog.

"Zato ih se klonite kad god je to moguće. I zapamtite, svijetle i kontrastne boje povećavaju vidljivost vašeg djeteta pod vodom, ali to nije važno koliko to da učinkovito nadzirete i aktivno promatrate svoje dijete", dodaju. 

Američki Crveni križ uvijek preporučuje da jedna osoba nadzire djecu. Stručnjaci kažu da se tragedije mogu dogoditi kad skupine odraslih pretpostave da netko drugi pazi. Bolnica Florida uočila je porast od 600 posto kad su u pitanju utapanja djece u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Većina slučajeva odnosi se na djecu mlađu od tri godine.

Pročitajte više