Božić za neispavane mame

Foto: 123rf
 
MAJČINSTVO je nešto drugačije od onoga što ste imali na umu. Naravno, volite svoje dijete više nego što ste uopće mogli zamisliti. Ali niste se naspavali tjednima - možda mjesecma.
 
I sad još sva ova strka oko blagdana. Danas je slobodan dan - pokušajte se odmoriti, a ako baš danas još nećete moći provesti izležavajući se - onda svakako proučite sve što trebate znati o razlozima, rješenjima, iskustvima, lekcijama i ciljevima - da konačno naučite malo odmoriti. 
 
Neke se bebe noću često bude, kada su sasvim male zbog gladi, kasnije zbog grčeva, pa zubića, pa onda krenu sanjati…Za ženu to predstavlja i potpuno napuštanje prvog (bezbrižnog) i drugog (trudničkog) stanja i prelazak u “treće” stanje ispunjeno raznim osjećajima, dilemama, konfliktima, ali i emocionalnom ispunjenošću zadovoljstvom kakvu samo roditelji mogu razumjeti.
 
Iako buđenje bebe ima više veze sa temperamentom bebe nego sa načinom roditeljstva, ipak jako utječe na cijelu obitelj. Buđenje bebe desetak puta noću jako utječe na spavanje mame te se latentno prenosi i na partnerski odnos između mame i tate. Nitko ne zna što znači biti neispavan kao mlade mame. Kako takvo stanje i tempo uopće izdržati, i što se može učiniti?
 
Ako ste predugo kronično neispavani, to vas može zaista dovesti do ruba. Nedostatak sna može pogoršati, ili čak i dovesti do tjeskobe, depresije, migrene za glavu bol, kronične nesanice i smanjenja opskrbe majčinog mlijeka.Više ne možete razmišljati racionalno. Mladi roditelji stalno se pitaju „radimo li to dobro“. Dodajte tome premalo sna i možete se osjećati pregaženo. Možete postati ojađeni, a onda sve postaje sve gore i gore. Ako vam to zvuči poznato, vrijeme je da malo odspavate – na bilo koji način. To što su neke mame sasvim dobro iako ne spavaju dovoljno, ne znači da i vi morate biti. Iskoristite svaki slobodni trenutak za spavanje. I desetak minuta u ovoj fazi će vam dobro doći. Neka vas ne grize savjest organizirati ukućane da vam pomognu bilo da se radi o suprugu, sestri, baki, pa čak i punici... Ne dopustite da vam krivnja uskrati odmor. Usisavanje može pričekati.
 
Mnogo vam može pomoći i dobra organizacija. Pokušajte napraviti plan. Podijelite noć. Kad beba zaplače, ne trebaju ustati oba roditelja, stoga se izmjenjujte. Jednu noć vi spavajte dok se vaš partner brine za bebu, i obratno. Čak i ako dojite, neka tata donese i odnese bebu iz kolijevke, čeka dok podrigne, presvuče je ako treba...Morate shvatiti da besane noći neće ići zauvijek, tako da prestanite misliti da se morate brinuti sami za bebu 24 sata dnevno i ako se baka ponudi pomoći vam čuvati bebu dok se vi odmarate, svakako prihvatite!
 
Potražite biljne, prirodne lijekove. Određeni mirisi, poput lavande i jasmina, su dokazali da pomognu ljudima spavati dulje. Određene namirnice  također mogu pomoćii u spavanju, poput trešnje, meda i čaja od kamilice. Vitamini i mineralni također mogu pomoći - magnezij i željezo su dva minerala koji pomažu u boljem spavanju.
 
Napravite  prije spavanja rutinu umirivanja. Napravite  kupku, čitajte knjigu – učiniti bilo što,što pomaže da "isključiti mozak" i da se opustite. Nakon što prije spavanja obavite svoju rutinu pomoći  ćete mozgu da se opusti jer će znati da se vrijeme spavanja približava.
Pokušajte duboko disanje i tehnike opuštanja mišića. Jednostavno, sporo, ritmično disanje može učiniti čuda i pomoći vam da se opustite i osjećate pospano, naravno kao i sve tehnike opuštanja mišića.
 
Zato iskoristite svaki slobodan trenutak za spavanje i za pomoć. Ne opterećujte se sa urednošću stana. Trenutno imate važnijih prioriteta. Ne morate gubiti vrijeme pospremajući krevet kad možete leći u njega i malo othrkati. Drijemanje na nužniku nije idealno, ali ponekad je nužno.
 

 

Pročitajte više