Bračna savjetnica: Ako želite sretnu i dugotrajnu vezu, prakticirajte ovih pet navika

Foto: Unsplash

Postoji velika razlika između jednostavnog suživota sa svojim partnerom i istinskog zajedničkog uspjeha. Razlika je u svakodnevnim radnjama koje poduzimamo ili ne poduzimamo u svojoj vezi, a ako doista želimo sretnu i dugotrajnu vezu, postoji nekoliko stvari koje moramo početi raditi.

Obiteljska i bračna savjetnica, Tina Fey, otkrila je pet navika koje moramo svakodnevno prakticirati kako bismo očuvali i njegovali zdravu i sretnu vezu.

1. Pokazujte zahvalnost

"Prema brojnim studijama, izražavanje zahvalnosti dosljedno zauzima visoko mjesto na popisu radnji koje potiču sretnu, trajnu vezu", navodi savjetnica za Hack Spirit.

Bilo da se radi o jednostavnom 'hvala' za male stvari koje naši partneri rade ili o većim gestama, važno je pokazati im zahvalnost. 

"Neka vam to postane svakodnevna navika. No, izražavanje zahvalnosti nikada ne smije biti manipulativno sredstvo, već iskreno izražavanje vaših osjećaja. Počnite danas. Počnite pokazivati zahvalnost svaki dan. Vjerujte mi, to će promijeniti vaš odnos", savjetuje Fey.

2. Aktivno slušajte

"Jedna stvar koju sam naučila na svom putovanju u vezi je vrijednost aktivnog slušanja. Znanost to podupire, ističući da se ne radi samo o fizičkoj prisutnosti, već o mentalnoj i emocionalnoj uključenosti u razgovore s partnerom", objašnjava savjetnica. Radi se o razumijevanju, a ne samo o slušanju.

Tvrdi da je aktivno slušanje važno za sretnu vezu. "Obratite pažnju na partnerove riječi i osjećaje. Nemojte samo čuti, pokušajte slušati i razumjeti. To bi mogla biti najvažnija stvar koju svakodnevno radite za vaš odnos", dodala je.

3. Provodite kvalitetno zajedničko vrijeme

Možda nije iznenađujuće da je kvalitetno provođenje zajedničkog vremena temelj zdrave veze. No, to ne znači nužno planiranje ekstravagantnih spojeva ili odmora. To može biti jednostavno kao zajedničko kuhanje večere, zajednička rutina vježbanja ili čak jednostavno uživanje u mirnoj jutarnjoj šalici kave.

"Svaki dan odvojite trenutke da učinite nešto u čemu ćete oboje uživati. Kada ulažete u kvalitetno vrijeme, ulažete u budućnost svoje veze", kaže Fey.

Fey.

4. Izražavajte ljubav na način koji odgovara vašem partneru

Svi imamo jedinstvene načine na koje izražavamo i tumačimo ljubav. Razumijevanje i govorenje jezika ljubavi partnera može napraviti veliku razliku u vezi, ističe savjetnica.

"Ako je njihov jezik ljubavi riječi potvrde, obasipajte ih iskrenim komplimentima i riječima ohrabrenja. Ako se radi o uslužnim djelima, obavljanje malih stvari, kao što je pripremanje omiljenog obroka ili obavljanje kućnih poslova koje ne vole, može mnogo govoriti", pojasnila je.

5. Pokazujte poštovanje

"Poštovanje je temelj dugotrajne i zdrave veze. Radi se o vrednovanju partnerovih misli, osjećaja i iskustava, jednako kao i vlastitih", objašnjava savjetnica. Važno je pokazivati poštovanje kada slušamo partnerovu perspektivu, čak i ako se ne slažemo.

"Pokazujete poštovanje kada poštujete njihove granice ili priznajete njihova postignuća i podržavate njihove ciljeve. Zapravo, poštovanje znači da se prema njima odnosite s istom ljubaznošću, pažnjom i poštovanjem koje biste željeli primiti", zaključuje Fey.

Pročitajte više