Briga o unucima može smanjiti usamljenost, kažu znanstvenici

Foto: Shutterstock

KAŽE se da nas unuci održavaju mladima, a znanstvenici sada tvrde da i sprječavaju usamljenost. Ljudi koji se brinu o svojim unucima daleko su manje skloni usamljenosti u odnosu na one koji brinu o supružniku, pokazalo se veliko istraživanje King’s Collegea u Londonu kojim je obuhvaćeno 28 svjetskih studija o odnosu pružanja skrbi, volontiranja i usamljenosti među starijima od 50 godina.

Otkriveno je da je u šest od sedam slučajeva briga za djecu, u srodstvu ili ne, povezana s nižim razinama usamljenosti kod starijih ljudi. Utvrđeno je i da volonterski rad u većini slučajeva smanjuje osjećaj izolacije. Ali oni koji moraju brinuti o partneru ili supružniku dosljedno su povezani s većom usamljenošću, često zbog zdravstvenih stanja kao što je demencija.

"Naša otkrića sugeriraju da je pružanje skrbi partneru sa složenim zdravstvenim problemima, posebice demencijom ili Alzheimerovom bolešću, povezano s višim razinama usamljenosti - dok briga za djecu ili volontiranje mogu pomoći smanjiti usamljenost kod starijih osoba", izjavila je glavna autorica studije Samia Akhter-Khan s King's Collegea u Londonu.

Usamljenost se povezuje s nizom zdravstvenih problema, uključujući povećan rizik od moždanog udara, visokog krvnog tlaka, demencije i depresije. Istraživači se nadaju da će rezultati, objavljeni u časopisu Aging and Mental Health, dovesti do daljnjih istraživanja kako bi se ispitale prepreke i mogućnosti uključenja starijih osoba u značajne aktivnosti.

Pročitajte više