Čak 60 posto djece grize nokte. Nakon što pogledaju ovaj video, mogla bi prestati

Screenshot: TikTok

Grickanje noktiju ružna je navika koju prakticira čak 60 posto djece i 21 posto odraslih. Osim što nije lijepo vidjeti da netko gricka nokte, to može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Jedan je znanstvenik to nedavno pokazao videom podijeljenim na TikToku.

Nakon što je uzeo uzorak prljavštine s nekoliko noktiju, znanstvenik ih je stavio pod mikroskop i pokazao ono što golim okom ne možemo vidjeti. Ispod noktiju bili su milijuni bakterija i mikroorganizama koji mogu izazvati ozbiljne infekcije.

@microscope666 How much dirty of nail😲😲😲😲😲😲😲😲😲#nail #dirty #finger #human #body #virus #nature #microscope #microscope666 #foryou #fyp #tiktok #tiktoker #challenge #scientist #science #zoom #clean @oneminmicro @mir_glazami_microscopa @brunabarbieoficial ♬ original sound - Little Little World

"Vaši nokti skupljaju puno klica, prljavštine i drugih nečistoća koje se prenose u usta, a zatim u želudac. To može rezultirati oralnim i gastrointestinalnim infekcijama", navode stručnjaci.

Na primjer, nokti često sadrže patogene bakterije koje mogu izazvati ozbiljne želučane infekcije, poput salmonele. Stalno grickanje uzrokuje rane oko noktiju, što nokat čini slabijim. Kao rezultat toga, ležište nokta izloženo je klicama koje mogu zaraziti meko tkivo i dovesti do oticanja, crvenila, pa čak i gnojenja.

Uz sve to, stalno grickanje noktiju nije dobro ni za zube. S vremenom se može uočiti nepravilan položaj zuba ili zubna okluzija.

Savjeti za sprječavanje grickanja noktiju

Koliko god je grickanje noktiju uobičajeno, postoji nekoliko stvari koje roditelji mogu isprobati kako bi spriječili svoju djecu da to čine. Prvo, djeci je potrebno redovito rezati nokte. Tijekom pranja ruku savjetuje se četkanje noktiju kako bi se temeljito očistila donja strana. Postoje i gorki lakovi za nokte koji mogu natjerati djecu da dobro promisle prije nego što stave prste u usta.

Pročitajte više