Četiri načina na koje roditelji mogu uništiti samopouzdanje djece, prema psihologu

Foto: Unsplash

Zdravo i snažno samopouzdanje ključno je za djecu. Potiče ih da prolaze kroz izazove, isprobavaju nove stvari i vjeruju u sebe. Samopouzdanje ima veliki utjecaj na to kako vidimo sebe, što oblikuje naše ponašanje i odluke.
Roditelji puni ljubavi ponekad mogu nenamjerno povrijediti samopouzdanje djece. No, svi ponekad griješimo kada je u pitanju što reći i kako se ponašati.

"Ove roditeljske pogreške u komunikaciji često su potaknute roditeljskim pogrešnim procjenama. One mogu negativno utjecati na samopoštovanje naše djece, iako mi, kao roditelji, imamo pozitivne temeljne namjere. Da bismo izbjegli te pogreške, prvo moramo znati što su i kako uzrokuju negativan učinak", kaže psiholog Jeffrey Bernstein za Psychology Today.

Izdvojio je četiri načina na koje roditelji mogu "ubiti" samopouzdanje kod djece.

1. Oštro kritiziranje.

"Biti kritiziran od strane roditelja može biti emocionalno izazovno, osobito ako se to čini na grub ili ponižavajući način. Po mom iskustvu dječjeg psihologa, većina kritičnih roditelja bori se sa svojim tjeskobama koje prebacuju na djecu", ističe psiholog. Pretjerano kritiziranje može narušiti samopouzdanje djece, osjećaj vrijednosti te izazvati osjećaje tuge, ljutnje ili frustracije.

"Ovakvi oštri prijekori mogu dovesti do pada motivacije i nedostatka povjerenja u vlastite sposobnosti", upozorava Bernstein.

2. Pretjerana zaštita.

Konstantno štititi djecu od izazova i prepreka može ih spriječiti da razviju samopouzdanje, tvrdi psiholog. Pretjerana zaštita također može ograničiti prilike za istraživanje, učenje i pogreške, što je sve važno za njihov rast i razvoj.

"Roditelji moraju pronaći ravnotežu između zaštite svoje djece i dopuštanja im preuzimanja rizika i suočavanja s izazovima kako bi im pomogli da se razviju u samopouzdane osobe", objašnjava Bernstein.

3. Izazivanje osjećaja krivnje.

"Jedna je stvar pitati djecu kako bi se osjećala da su na vašem ili tuđem mjestu u određenoj situaciji. Međutim, roditelji često to tjeraju do krajnjih granica i pokušavaju kod svoje djece izazvati osjećaj krivnje zbog njihovih misli, osjećaja ili postupaka", navodi psiholog.

Napominje da mu mnogi roditelji govore kako djecu jednostavno pokušavaju podučiti životnim lekcijama, ali izazivanje krivnje poništava njihov cilj. "Roditelji koji koriste osjećaj krivnje kako bi kontrolirali svoju djecu, riskiraju otuđenje svoje djece", dodao je. Sve ovo može negativno utjecati na samopouzdanje djece.

4. Pretjerana upotreba sarkazma.

"Korištenje sarkazma šteti djeci jer se mogu osjećati posramljeno", kaže psiholog. Roditelji koji su frustrirani mogu na kraju govoriti na te destruktivne načine, koristeći sarkazam. "Nažalost, omalovažavanje djece sarkazmom stvara prepreku u pokušaju učinkovite komunikacije i samo pogoršava stvari. To može uništiti njihovo samopouzdanje", zaključio je Bernstein.

Pročitajte više