Čudesne činjenice o trudnoći za koje se malo zna

Foto: WeHeartIt
 
TIJEKOM devet mjeseci u vašem trbuhu događaju se nevjerojatne stvari.
 
U vama raste novi život, a sama ta činjenica je čudesna, iako ne i jedina.

Donosimo vam nekoliko zanimljivosti koje trudnoću čine još nevjerojatnijom i čudesnijom...  
 
Vaša maternica naraste do 500 puta
 
Žensko tijelo je zaista nevjerojatno. Jeste li znali da se maternica poveća do 500 puta tijekom trudnoće? Nakon poroda, postepeno se vraća u svoju prvobitnu veličinu i težinu. 
 
Stopala vam mogu narasti
 
Hormon relaksin ne samo da opušta ligamente karlice već i vaših stopala. Uz vašu povećanu tjelesnu težinu, rezultat je rast vašeg stopala u širinu i dužinu. Većini trudnica se veličina stopala vrati nakon poroda a nekim stopalo ostane povećano za jedan broj. 
 
Kosti postaju mekše
 
Kako bi se pripremilo za porod, vaše tijelo luči hormon relaksin koji omekšava ligamente i maternicu koja postaje rastezljivija. Na ovaj način bebi je olakšan prolazak kroz karlicu tijekom poroda. 
 
Vaše čulo mirisa se izoštrava
 
Zbog visokih nivoa hormona estrogena i humanog korionskog gonadotropina (HCG), hormona koji posteljica proizvodi, vaše čulo mirisa postaje veoma osjetljivo. Zbog toga vam određeni mirisi mogu zasmetati, pogotovo hrane. 
 
Budi se želja za određenom hranom
 
Mnoge trudnice postanu željne određene vrste hrane kao i čudnih kombinacija - fenomen koji do danas nije objašnjen. Novija istraživanja pokazuju da želja za određenom hranom može značiti da vašoj bebi nedostaju određeni nutrijenti. 
 
 
Beba prva dobiva vitamine i nutrijente
 
Sve nutrijente i vitamine iz vaše hrane prvo dobiva beba preko placente a zatim se prenose na vas. Čak i da preskočite obrok, vaša beba će dobiti nutrijente iz vašeg organizma, ali to znači da vi morate dovoljno i zdravo jesti. 
 
Vaš partner osjeća simptome trudnoće
 
Couvade sindrom ili "muška" trudnoća predstavlja pojavu kada vaš partner "suosjeća" s vašim trudničkim simptomima od početka do kraja trudnoće. Ovakvi slučajevi su zabilježeni širom svijeta gdje su muškarci pokazivali znakove jutarnje mučnine, blagog povećanja tjelesne težine, bolova u leđima i želja za konzumiranjem određene hrane. 
  
Bebine stanice ostaju u vašem organizmu
 
Tijekom trudnoće, stanice bebe dolaze u mamin organizam, a nakon rođenja bebe, one zauvijek ostaju u njenom organizmu. 
 
Vaše srce raste!
 
Vaše srce se zaista poveća tijekom trudnoće. Više radi i kuca brže zbog povećanog volumena krvi u vašem tijelu. Volumen krvi se poveća za 40 do 50 posto. 
 
Kosa postaje bujnija
 
Mnogi vam mogu reći da imate ljepšu i bujniju kosu tijekom trudnoće a to je zapravo i istina. Veća razina hormona estrogena sprječavaju uobičajeno opadanje kose a trudnički vitamini također doprinose njenom sjaju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz trudnoću, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: trudnoća.
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više