Čudne činjenice o novorođenčadi koje vam nitko ne govori

Foto: 123rf

BEBICA je na putu, još uvijek u toploj "kabini" svog udobnog prijevoza, a vi ste savršena meta za mnogobrojne savjete.
 
Kada beba dođe nema više spavanja, valja se baviti hranjenjem, ukakanim pelenama, okrenut će vam se vaš ustaljeni raspored života, beba će postati centar vašeg svijeta, morat ćete paziti na pupak, malo kasnije na kukove, stići će i prva pitanja o bebinim cipelicama... sve odreda relativno poznati savjeti koje će vam udijeliti baš svi koji se iole razumiju u bebe. No bebe su mala nova bića i svaka majka koja doslovno 24 sata gleda u to svoje malo čudo osjeća poriv da pita još gomilu pitanja koja je zanimaju, a malo tko stiže s pravim odgovorom u pravo vrijeme. 
 
Donosimo vam stoga 12 činjenicama o bebama o kojima se ne govori, a koje zanimaju mnoge novopečene majke. 
 
1. Glava moje bebe jednostavno je čudna

Preslatka mala nova bebica često je preslatka samo mami, jer već na prvi pogled beba baš i ne izgleda "normalno". Glava joj je šiljasta, a lice bubuljičasto, hrapavo i s mnogo mrlja. 
 
Proći će. Glava će se zaokružiti kroz kratko vrijeme. Takva je jer je beba čije su kosti još uvijek jako mekane predugo bila u porođajnom kanalu te se suzila na vrhu. Kroz nekoliko tjedana, možda čak i kraće, glava će poprimiti normalan oblik, a i koža će se kroz taj period očistiti i postati nježna, svilenkasta i mekana. 
 
Bebe se znaju roditi i s pomalo deformiranim nosom ili jako natečenim očima, što je sve posljedica prirodnog poroda koji je u nekom trenutku možda malo zapeo. Ili je beba možda rođena na vakuum prilikom kojeg je bila i malo ogrebana, no sve će to uskoro doći na svoje. 
 
2. Bebine rukice su stalno u pokretu i trzaju se

Novorođenčad imaju vrlo sladak i specifičan pokret rukicama koje se svako malo šire i cimaju kao da se beba netom nečeg jako uplašila. To su trzaji koje beba čini nekontrolirano, ponekad vrlo često, iz čistog mira, no ne brinite, vaša beba je kao i svaka druga.

Pokreti su nekontrolirani jer beba još nema nikakvu koordinaciju. Riječ je o Morovu refleksu koji će s vremenom prestati, a izostanak tih slatkih kretnji zapravo znači da je pri porodu došlo do oštećenja. 

Te će trzajeve beba raditi svaki put kada osjeti da pada, najčešće prilikom spuštanja u krevetić kada glava neminovno ide prema dolje. 
 
3. Beba ima ogromne testise
 
Ne dragi tatice, to nije naslijeđena forma, to je čista oteklina nastala prilikom pritiska poroda.

Često u testisima, odnosno njihovu tkivu još jedan period ostaje veća količina vode, što dodatno napuhuje testise. No i to će s vremenom doći na svoje, i ne, nije to ništa povezano s tatinom obdarenošću. Naime, u bebama će još jedno vrijeme kolati mamini, ženski hormoni koji su djelomični krivci i za nabujale testise i nabujale usmine kod curica, a splasnut će već nakon nekoliko dana. 

 
4. Beba je stalno gladna 
 
Bebe su se u trbuhu hranile konstantno pa nije čudno da takav režim traže i nakon poroda. Ako vam se čini da beba traži hranu već koju minutu nakon što je obilno papala, ništa čudno. U svojim prvim danima i tjednima bebe su kao protočni bojleri, gore uzimaju, dolje izbacuju i to je normalna stvar, s time da valja znati i da je majčino mlijeko protočnije od formule. No iako se čini da bebe hranjene na bočicu nešto rjeđe traže novu dozu, to ne mora biti slučaj kod svih. Neke su bebe jednostavno malo veće izjelice, iako ostaje činjenica da će bebe na formuli s vremenom rjeđe tražiti obrok, ali samo zato što one lakše i brže popiju veću dozu mlijeka od onih koji se hrane iz dojke. 
 
I ne brinite - vaša beba sada intenzivno raste pa joj je samim time potrebno mnogo hrane. Ritam hranjenja trebao bi se početi ustaljivati između i četvrtog i šestog tjedna te bi nakon toga ipak trebalo obratiti pažnju plače li beba jer je gladna ili su se pak počeli javljati prvi znakovi da beba jednostavno treba nešto drugo. 
 
5. Bebine ruke i noge su konstantno hladne 
 
Prije nego što počnete umotavati bebu u još jednu dekicu opipajte i provjerite njihov torzo. Ako je topal i ružičast, nema razloga za brigu - hladne rukice i nogice samo su odraz još uvijek neuravnotežene cirkulacije jer krv odlazi u druge vitalne organe.  Prstići su definitivno zadnja stanica u koju dolazi krv te će se oni postepeno zgrijati kako se beba počne više micati. No ako beba baš konstantno i nakon tri mjeseca ima hladne ruke, obratite se stručnjaku. 
 
6. U peleni curice ima tragova krvi 

Riječ je o onim maminim hormonima od kojih je vaša curica nakon poroda imala otečene genitalije te oni sada izbijaju van, što bi se moglo nazvati i malom mjesečnicom. Taj period ne traje dugo - od nekoliko dana do nekoliko tjedana te ako je krv u peleni tamnije boje, nema razloga za brigu. U peleni možete uočiti i tragove tamnije crvenog urina - što je ista stvar, no ako su tragovi krvi svijetlo crvene boje, tada svakako posjetite pedijatra. 
 
7. Beba ima žulj na usnici

Ili nešto što sliči na žulj. Postoje bebe koje se rode sa žuljem na usnicama, što znači da se vaše čedo već u trbuhu pripremalo za cuclanje. Tamo su cuclali prstiće, što im je ostavilo taga na usnicama, a nakon što su se rodile bebine nježne usnice nažuljale su se prilikom sisanja dojke, ili češće - bočice. 
 
Žulj će nestati, bez brige - nekome će trajati par dana, nekome će se pojavljivati povremeno - ovisno koliko je beba papala bez da je promijenila položaj usana. I ne brinite, da im smeta već bi na to ukazale plačem. 
 
8. Kakica izgleda kao proljev 
 
U prvih nekoliko tjedana kakica svih beba varira od intenzivno žute do boje senfa - i mekana je, proljevasta, ponekad čak i jako tekuća. Probajte vi piti samo mlijeko i očekivati formiranu kakicu. Nema logike, zar ne? S time da bebe hranjenje formulom ranije počnu imati nešto tvrđu koegzistenciju stolice. 
 
Drugi problem koji brine majke diljem svijeta jest učestalost kakanja pa stručnjaci kažu - neke bebe mogu kakati i do 15 puta dnevno, a neke tek nekoliko puta tjedno - i sve je to normalno dok god beba dobiva na kilaži i nema otečen i bolan trbuh. S vremenom će učestalost kakanja također uhvatiti svoj ritam. 
 
Dojene bebe, ne sve, ali većina, zaista su kao protočni bojleri pa će nakon svakog hranjenja izbaciti pojedeni sadržaj. Kakica je tada logično rijetka, a sve dok u tom njihovu ritmu nema prevelikih iznenađenja (naglo jako rijetka stolica ili naglo preučestala stolica) tada je sve normalno i nema razloga za brigu da vaša beba ima problematičan proljev. Ako pak primijetiti neke nagle promjene, obratite se liječniku, a ako je pak vaša beba kakalica na nekoliko dana odlučila ne izbacivati ništa iz sebe - bez brige, ako taj period ne potraje duže od nekoliko dana (kažu čak i do deset), sve je u redu. Kakica će opet naići, to beba sada samo malo duže zadržava hranu u sebi. 
 
9. Beba stalno kiše
 
Beba se glasa s malo štucanja i puno kihanja - bez brige - nije prehlađena. Novorođene bebe zapravo jako puno kišu jer tako čiste svoj nosić od zaostale plodne vode. Kihanje im pomaže da im nosić ostane i postane prohodniji, a nije čudno da se kihanje nastavi i nakon nekoliko tjedana, posebno ako se beba prilikom dojenja sustavno zabija nosom u mamine dojke. Tada si sama pritisne jednu nosnicu pa zrak prolazi kroz drugu, a kihanjem se regulira disanje i prohodnost na obje. 
 
I sve je u redu dok god to kihanje nije doista abnormalno često jer tada bi to ipak mogao biti znak da se bebin nosić zaštopava zbog prehlade. Ali ako beba nema temperaturu, znajte da nije bolesna. 


 
10. Bebina koža je suha, ljušti se i peruta
 
Bez brige mame, beba kao i svaka druga na sebi još uvijek ima zaštitni sloj kože koji ih je štitio u vodenom okruženju u kojem su rasle duge mjesece, i ta se koža sada ljušti. No nemojte biti nestrpljive i nakon kupanja pokušati skinuti taj sloj. On će otići s vremenom te ako ga pokušate istrljati ručnikom lako moguće da s njim krenete skidati i pravu kožu koja očito još uvijek nije spremna boriti se s novim zračnim okruženjem bez svoje zaštite. 
 
Također, to nije znak tipične suhe kože koju morate hidratizirati kremama i losionima. Pustite je, nakon par tjedana više je neće biti. 
 
11. Beba čudno diše

Panika da bi beba mogla umrijeti u snu jedinstvena je svim mamama na svijetu pa jako često bdijete nad bebom osluškujući njeno disanje. I onda šok - beba odjednom jako čudno diše, gotovo da nema udisaja, a onda počne nekontrolirano teško i jako udisati. Bez brige - to se dijafragma razvija i sasvim je normalno, čak i do šestog tjedna, da beba hvata ritam normalnog disanja. Ponekad čak može proći i do 20 sekundi da beba udahne, a onda kreće brzo disanje kako bi uhvatila zrak koji nije strujao prilikom pauze. 
 
No, ako period pauze traje duže od 20 sekundi i ako beba počne plaviti, dižite je i tako je pokušajte natjerati na udah. 
 
12. Plač je uvijek isti - kako da prepoznate što hoće

Često čujete od mama i s raznih drugih strana da se bebin plač instinktivno prepoznaje kao govor, no s prvim danima vama je svaki plač isti. Ne prepoznajete nikakve razlike, i to zato što ih baš i nema. Plač s vremenom postaje različitih, a kako za svako upoznavanje treba proći nešto vremena tako ćete i vi s vremenom početi prepoznavati njihov govor, odnosno plač. Obično kažu da je onaj glasan, neizdrživ plač znak neke boli ili neugode, cendranje je više poziv da se beba želi malo maziti, a plač između ta dva tona upozorenje je da je beba gladna. No ima i onih beba koje čim osjete glad zaurlaju jako glasno jer hranu traže odmah, iste sekunde te ćete s vremenom naučiti prepoznati što vaša beba želi reći. 
 
Bez brige, posebno u prvim bebinim danima, jer što god beba želi, vi ćete s jednakom ljubavi i pažnjom pokušati zadovoljiti njihove potrebe. A beba će tada shvatiti da kada god želi zadobiti vašu pažnju, sve što mora učiniti je početi plakati. 

Pročitajte više