Dijete vam otvara kapke i pokušava vas probuditi? Znanost ima odgovor zašto

Foto: 123RF

ODLUČILI ste se naspavati jer je vikend, a onda vam se odjednom približava dijete i podiže kapak te govori: "Mama, mama! Jesi tu? Probudi se!".

Zvuči poznato? Majku prirodu možete okriviti što će vas dijete vrlo vjerojatno probuditi. Imaju dar da vas pronađu i privuku vašu pažnju u tom dragocjenom trenutku kad se pokušavate naspavati. 

Prema teoriji vezanosti, kad odgovorite na potrebe svog djeteta, stvara se snažna veza koja se utka u osobnost djeteta i služi kao osnova za sve buduće emocionalne veze. Djeca vas vole i ovise o vama, a kad se nehotice odvojite od njih, primjerice kad spavate, mogu se osjećati tjeskobno.

Dječja psihologinja Esther Cohen sugerira da je prilično uobičajeno da dojenčad i mala djeca pokušavaju otvoriti oči svojih usnulih roditelja. Njezina je teorija da kada ste prisutni, ali zatvorenih očiju ne reagirate, to za vaše dijete stvara oblik "emocionalne nevolje". Zato je najbolji i najlakši način da se osjećaju bolje da vas probude. 

Cohen vjeruje da uspostava kontakta očima osigurava da se dijete osjeća normalno. 

"Kad roditelji imaju otvorene oči, djeca osjećaju olakšanje jer ste na oprezu i možete biti u interakciji s njima. Smatraju da ste tu da ih zaštitite, a i stalno su u potrazi za našom pažnjom", kaže.

Osim toga, pojašnjava da mališani imaju sposobnost razumjeti tko je prisutan ili nije. To znači da mogu tražiti predmete i ljude (i buditi ih kad ih nađu).

"To je univerzalni fenomen. Kad se iskradete na drijemanje i vaše vas dijete traži, to je za njih instinkt. Kad spavate, vi za njih niste prisutni i oni vas moraju probuditi", ističe Cohen.

Zabavna činjenica je da istraživanja pokazuju da bi ovo mogao biti razlog i zašto je vama teško ignorirati partnera koji radi od kuće. On je tu, ali tehnički nije dostupan pa zato neprestano tražite razloge za interakciju s njima - baš kao da ih budite iz sna.

Pročitajte više