Dječji stomatolog otkriva kako i kada naučiti dijete da samostalno pere zube

Foto: Pexels

MNOGI roditelji imaju probleme s pranjem zubi njihove djece. I dok jedna ne žele ni pogledati četkicu za zube, druga operu zube tek tako, zbog čega s vremenom može doći do nastanka karijesa, odnosno kvarenja zubi. Kako objašnjava stomatolog Kirby Goodwine, koji godinama radi s djecom, postoje načini na koje roditelji svoje mališane već od najranije dobi mogu jednostavno i brzo naučiti na pranje zubi.

Započnite s pranjem dječjih zubi umjesto njih

Mala djeca nemaju finu motoriku potrebnu za učinkovito četkanje i čišćenje zuba koncem, objašnjava stomatolog. Iako nije jedan od najzabavnijih načina da naučite djecu prati zube, četkanje im je neophodno prvih nekoliko godina. Počnite prati zube svoje bebe čim nikne prvi zub koristeći mekanu četkicu za zube namijenjenu dojenčadi.

Dok djetetu čistite zube, naglas mu objašnjavajte što radite. Da, to se možda može činiti kao nepotrebno pripovijedanje, ali pričanje o tome što radite i zašto izgradit će temelje da vaše dijete i samo počne prati zube jednom kad malo poraste.

Pokažite kako prati zube na sebi

Pokažite djeci kako pravilno četkati zube perući vlastite zube ispred njih koristeći pravilnu tehniku ​​četkanja. Isto tako, recite djeci uvijek što radite i zašto. Neka demonstracija bude optimistična, pozitivna i zabavna. Čak i ako vam pranje zuba nije omiljena stvar na svijetu, pretvarajte se kao da jest. Entuzijazam je ključan jer se može odraziti na vaše dijete i učiniti ga uzbuđenijim oko oralne higijene.

Neka dijete samo pokuša prati zube

Nakon što vaše malo ili predškolsko dijete bude u stanju pravilno držati četkicu za zube, neka pokuša oprati svoje zube pred ogledalom. Većina djece najbolje uči pokušavajući. Međutim, opet, mala djeca nemaju dovoljno spretnosti da učinkovito operu sve svoje površine zuba i preporučuje se da roditelji nadziru pranje sve dok djeca ne navrše oko sedam godina.

Dakle, neka vaše dijete prvo opere svoje zube dok vi gledate, a zatim vi jednom prijeđite po zubićima, ako je potrebno, kako biste uklonili zaostali plak. Korištenje ogledala pomoći će im da bolje vide što rade. Djeci koja uopće ne peru zube sama bit će teže naučiti tu tehniku jednom ​​kad odrastu.

Pročitajte više