Dob u prvoj trudnoći može predvidjeti vaše zdravlje u budućnosti, kaže znanost

Foto: Pixabay

JESTE li znali da dob u vašoj prvoj trudnoći može predvidjeti kakvo će vam zdravlje biti u kasnijoj dobi? Koliko god zvučalo nemoguće, znanstvenici su došli do zaključka koji potvrđuje upravo ovu tezu. Naime, istraživači s Državnog sveučilišta Ohio usporedili su žene koje su prvo dijete imale kao tinejdžerice, odnosno u dobi od 15 do 19 godina, tijekom rane odrasle dobi od 20 do 24 godine te kada su bile starije, točnije imale od 25 do 35 godina.

Rezultati su pokazali da su žene koje su prvi put rodile u dobi od 25 do 35 godina bile boljeg zdravlja u dobi od 40 godina nego dvije mlađe skupine. Međutim, nije bilo značajnih razlika u zdravlju sredovječnih žena kod onih koje su rodile u tinejdžerskoj dobi u usporedbi s onima koje su rodile između 20. i 24. godine, donosi Net Mums.

"Svi smo se usredotočili samo na loše učinke tinejdžerske trudnoće i nikada se nismo zapitali što će se dogoditi kada te tinejdžerice dočekaju odraslu dob. Nismo nikada ranije istraživali njihovo zdravstveno stanje. Sve do danas. Pretpostavka je bila, naravno, da je bolje čekati. Ali barem kad je riječ o kasnijem zdravlju majke, to nije nužno istina'', objašnjava Kristi Williams, glavna autorica spomenute studije.

Pročitajte više