Dokazano je da su starije majke zdravije od onih koje su rodile rano

Foto: 123rf

AKO JE vjerovati znanstvenicima žene koje su svoje prvo dijete rodile između 25. i 35. godine života u svojim su četrdesetima znatno zdravije od onih koje su prvi put rodile u ranijoj mladosti, između 20. i 24. godine. Studija je obuhvatila i mnoge još mlađe mame - one koje su rodile između 15. i 19. godine te su i one svrstane u kategoriju mladih mama čije je zdravlje u četrdesetima lošije od starijih prvorotkinja. 

Riječ je o studiji koju su proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Ohiju, a voditeljica studije bila je profesorica psihologije i sociologije Kristi Williams. 

Kako prenosi HINA, studija je obuhvatila 3.500 američkih državljanki rođenih tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća, a da se na studiji dugo radilo potvrđuju podacima kako su sve te žene jednom ili dvaput godišnje, u razdoblju od 1979. do 2008. godine, ispunjavale upitnike o svom zdravstvenom stanju.  
 

Rezultati su tako pobili dosad uvriježeno mišljenje kako mlađe prvorotkinje (one između 20 i 24 godina) radi bolje tjelesne kondicije i uopće mlađeg organizma imaju bolje preduvjete da nakon trudnoće očuvaju svoje zdravlje. 
 
U istraživanju su se dotakli i bračnog statusa majki, a rezultati su pokazali da je zdravlje žena koje su za vrijeme i nakon prvog majčinstva bile u braku bilo bolje u njihovoj srednjoj životnoj dobi, za razliku od samohranih majki čije je zdravlje u četrdesetima češće bilo narušeno. 

Zanimljivo je i to da je jedna ranija studija otkrila slične rezultate, ali na muškarcima, prema kojima su oni koji su postali očevi prije svog 25. rođendana bili nešto bolesniji s većom mogućnosti od ranije smrtnosti od onih koji su postali očevi nakon 25. godine. 
 
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Health and Social Behavior.

Pročitajte više