Dr. Ranko Rajović: Ekrani su samo jedan od faktora koji usporavaju razvoj djece

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

DR. Ranko Rajović upozorio je da je svaka nova generacija sve slabija i suočena s većim problemima. Kao primjer navodi činjenicu da ove godine 4000 djece u Hrvatskoj nije primljeno u prvi razred.

"To je deset posto generacije. To traje već deset do petnaest godina, a telefoni, odnosno ekrani, nisu jedini problem", rekao je u emisiji Život u balansu na Blic TV, prenosi Zelena učionica.

Kao ostale faktore koji usporavaju razvoj djece, on navodi hranu i prezaštićivanje.

"Hrana nam je prepuna mikroplastike. Tako smo zagadili planetu da mikroplastika može utjecati na formiranje mozga kod fetusa. Tu su i toksini te teški metali u hrani. Moramo malo više pričati o tome kako bi se žene barem u trudnoći zdravo hranile", objašnjava dr. Rajović.

Modernim roditeljima savjetuje da se educiraju jer se svijet danas mijenja nevjerojatnom brzinom.

"Mnogi kažu da su naši roditelji mogli odgajati bez edukacija i psihologa. To je točno, ali zaboravljaju da je to bilo moguće jer se okruženje nije mijenjalo. Sada se okruženje mijenja nevjerojatnom brzinom, a naša djeca su vrlo rano podložna različitim utjecajima. Na njih više utječu društvene mreže nego roditelji. Zato se roditelji moraju educirati kako bi se u svemu tome snašli", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.