Edukatorica za odgoj otkriva zašto roditelji trebaju čekati da se tantrumi smire

Foto: Pexels

Dječji izljevi bijesa mogu biti izazovni za roditelje jer ponekad nisu sigurni kako bi na njih trebali reagirati. Srećom, edukatorica za odgoj i psihologinja Jaimie Bloch otkrila je korisne smjernice za roditelje u takvim situacijama. Na Instagramu je otkrila četiri razloga zašto je važno pričekati da se tantrumi smire prije nego što se pristupi rješavanju problema.

1. Djeca u ovim situacijama ne mogu logično zaključivati

Kada djeca prolaze kroz velike emocije, njihov mozak prolazi kroz neurološki odgovor koji isključuje njihov prefrontalni korteks, odnosno njihovu sposobnost da postupaju logično, ističe Bloch u objavi.

2. Tijekom napada bijesa ne mogu bistro razmišljati

"Kada odlučimo predavati u trenutku velikih emocija, dječji mozak nije na mirnom mjestu", kaže psihologinja. To znači da to nije pravo vrijeme za učenje i podučavanje.

3. U ovim trenucima nisu sposobna učiti

"Djeca ne mogu učiti tijekom jakih emocija jer kortizol, hormon stresa, pokreće hormone koji blokiraju i prekidaju način na koji dijete obrađuje informacije", objasnila je Bloch.

4. Njihovom mozgu treba vremena da se smiri

U ovim trenucima ključno je odgoditi poučavanje i disciplinu, upozorava Bloch. "Kada pustimo da prođe neko vrijeme, dajemo mozgovima naše djece vremena da se smire. Nakon toga će biti otvorenija učenju", zaključila je psihologinja.

Pročitajte više