Evo kako bi trebao izgledati dječji tanjur s hranom, prema stručnjacima s Harvarda

Foto: Pexels

DJECA rastu i razvijaju se, a za taj proces trebaju cijeli niz nutrijenata. Pravilna prehrana osigurava im proteine, vitamine i minerale koji su nužni za razvoj zdravih kostiju, mišića, organa i tkiva. Djeca su obično aktivnija od odraslih i trebaju energiju da zadovolje svoje potrebe za tjelesnom aktivnošću i igrom.

Stručnjaci iz Škole javnog zdravlja Harvard T.H. Chan objasnili su kako bi trebao izgledati dječji tanjur s hranom.

"Polovinu tanjura ispunite šarenim voćem i povrćem, a drugu polovinu ravnomjerno podijelite na cjelovite žitarice i zdrave proteine", savjetuju.

Što je više povrća i voća, to bolje

Stručnjaci savjetuju da djeca konzumiraju različite vrste i boje povrća kako bi unijela u organizam potrebne hranjive tvari. Predlažu povrće bez škroba i zeleno, lisnato povrće. Također, kada je u pitanju voće, napominju da je bolje da to bude cijelo voće, a ne voćni sokovi, čiji unos treba ograničiti na jednu manju čašu u danu.

Smanjite unos prerađenih žitarica

Kada su žitarice u pitanju, one bi trebale sačinjavati 30% prehrane. Preporuka su cjelovita pšenica, smeđa riža i kvinoja, a ne prerađene vrste poput bijele riže, kruha i tjestenine.

Proteini su iznimno važni

Stručnjaci napominju da djeca moraju unositi proteine i iz biljnih i iz životinjskih izvora. Roditeljima sugeriraju da djeci serviraju grašak, orašaste plodove, sjemenke, ribu, jaja i meso peradi, dok je unos crvenog i prerađenog mesa potrebno smanjiti.

Pročitajte više