Evo kako ćete djetetu pomoći da prestane mokriti u krevet

Foto: 123 RF

JEDNOM kad dijete odviknete od pelena, to ne mora nužno značiti i kraj mokrenju u krevet. 

Rezultati jedne britanske studije pokazali su da 750.000 djece još uvijek mokri u krevet. Među djecom u dobi od pet godina 15 posto njih mokri većinu vremena, dok se tri posto 15-godišnjaka i dalje bori s tim problemom, prenosi MailOnline. 

Naporna je to bitka za roditelje koja zahtjeva strpljenje, empatiju i razumijevanje, istaknula je Alicia Eaton, klinička hipnoterapeutkinja i otkrila za Mirror nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

1. Izaberite trenutak

Važan je trenutak u kojem je vaše dijete spremno riješiti taj problem. Osim toga, najbolje je odabrati tjedan u kojem ćete imati vremena posvetiti se djetetu, primjerice kada ste na godišnjem odmoru, a vaše dijete na ljetnim praznicima.

2. Vodite dnevnik

Vođenjem dnevnika doznat ćete neke korisne informacije o svojem djetetu.

Koliko je puta sinoć mokrilo? Kakav mu je bio dan? Je li se bavilo nekim sportom? Što je jelo, a što pilo?

3. Očistite nered

Tijekom odvikavanja od pelena vaše će dijete često trčati po noći na toalet zbog čega je važno osloboditi mu put do njega. Isto tako, pospremite mu sobu. Neuredna i neorganizirana soba djelovat će na njegov ionako neorganizirani um, što mu nikako neće pomoći tijekom ovog procesa.

4. Pregledajte rasvjetu

Jedna stvar koju Alicia često čuje od djece jest da bi oni češće posjećivali kupaonicu noću da nije tako mračno. Osvijetlite nekako taj put do kupaonice kako biste im olakšali, no ne previše, kako im ne biste omeli san. 

5. Prilagodite kupaonicu djetetu

Provjerite je li kupaonica prilagođena djeci. Stvari im pokušajte posložiti tako da im budu na dohvat ruke. Oni će na taj način osjetiti da prostor pripada njima onoliko koliko i vama.

6. Posjet toaletu prije spavanja

Pokušajte odvesti dijete dva puta do toaleta prije spavanja, tako da u potpunosti isprazni mjehur prije nego što legne. 

7. Ne ograničavajte im unos tekućine

Djeca moraju piti dosta tekućine, posebice tijekom ljeta. Otkriveno je da neka djeca mokre više nakon konzumiranja slatkih i gaziranih pića, stoga je obična voda najbolja za njih. 

8. Prehrana je važna

Neko voće i povrće ima diuretski učinak, stoga ne bi bilo loše izbjegavati ga za večeru. Pšenica i pšenični proizvodi također mogu utjecati na učestalije mokrenje, stoga bi bilo dobro pripaziti i na to. Pripazite i na mlijeko te umjetna sladila. 

9. Zatvor

Prekomjerno napunjena crijeva pritiskat će mjehur, zbog čega će dijete trebati učestalije ići na toalet. Porazgovarajte s njim o tome jer većina djece ne želi priznati da ima zatvor. 

10. Budite pozitivni prema njemu 

Redovito hvalite dijete i budite mu podrška kada se pomokri u krevet. Zajedno prolazite kroz taj problem jer bi inače odvikavanje od pelena moglo potrajati godinama.

11. Ne kažnjavajte ga i ne nagrađujte

Kazne neće uspjeti, ali ni nagrade. Djeca se, kada očekuju nagradu, mogu lošije ponašati.

Pročitajte više