Evo kako djecu jednostavno naučiti dobrim navikama

Foto: Shutterstock

VEĆ usađene navike teško je mijenjati i djecu je dobro što ranije učiti zdravim navikama koje će trajati cijeli život. Budući da djeca vole igru i zabavu, pokušajte neke repetitivne aktivnosti pretvoriti u igru kako bi ih djeca rado obavljala. Imamo nekoliko ideja koje vam mogu pomoći u tome.

3, 2, 1 - utrka može početi!

Roditelji dobro znaju kakav kaos može nastati nakon što dijete završi s igrom. Igračke su po cijeloj kući, ne samo u dječjoj sobi, a pospremanje najčešće pada na roditelje. Djeci se to uglavnom čini kao krajnje dosadan i nepotreban zadatak jer će sutra opet koristiti sve te igračke.

Stvaranje navike pospremanja nakon igre u budućnosti će biti vrlo korisno i naučit će dijete o važnosti organiziranosti i urednosti. Kako bi taj zadatak djeci bio što zabavniji, uključite se s njima u igru utrkivanja u spremanju. 

Namjestite štopericu na 5 minuta, uzmite dvije kutije i utrka može početi. Kad istekne vrijeme na štoperici, prebrojite igračke i proglasite pobjednika. Možete uvesti i male nagrade poput odlaska u park na igranje. Za početak i vi sudjelujte u igri, a s vremenom možete promijeniti igru tako da se dijete natječe sa svojim najboljim rezultatom u brzom spremanju. 

Foto: Shutterstock

Slovo po slovo i stvara se ljubav

U digitalnom dobu sve rjeđe čujemo prijatelje kako nam pričaju o nekoj zanimljivoj knjizi koju su pročitali. Uglavnom se priča o filmovima i serijama i pokojem novinskom članku. Ne čudi onda ni činjenica da će velika većina djece danas prije odabrati mobitel ili tablet za zabavu nego knjigu.

Djeca u velikoj mjeri uče po modelu i ako roditelji provode slobodno vrijeme čitajući ili čitaju barem prije spavanja, to stvara dobru podlogu da i dijete razvije naviku čitanja. Da biste pomogli djeci da uvide ljepotu čitanja, za početak ih odvedite u knjižnicu da sama prelistaju knjige i odaberu onu koja im se najviše sviđa. 

Kao i kod svake navike, i kod čitanja je važna redovitost. Čitajte svake večeri barem nekoliko stranica. Tako će dijete lakše stvoriti naviku, a i znatiželja će mu rasti jer će ga zanimati što se poslije u knjizi dogodilo.

Zdrava igra za početak i kraj dana

Za pranje zuba, kao i za mnoge druge stvari koje roditelji smatraju važnima, djeca uglavnom "nemaju vremena". Budući da je oralnu higijenu izuzetno važno početi usvajati rano, naučite dijete kako za pranje zuba uvijek mora biti vremena, a to se najlakše postiže ako tu aktivnost predstavite kao zabavu. Prvenstveno je važno da djeca usvoje naviku pranja zuba ujutro i navečer, a potrebno ih je naučiti i kako pravilno četkati. 

Odabir četkice za zube prvi je korak, a kako djeca vole šarene i zabavne stvari, elektronična sonična četkica za zube Philips Sonicare For Kids dobar je saveznik u ovome procesu. Dolazi s osam zabavnih naljepnica, pa će djeca moći personalizirati svoju četkicu, a tehnologija četkice će pomoći u što kvalitetnijem četkanju.

Ugrađeni KidTimer, tj. mjerač vremena, pomaže djeci da peru zube pune dvije minute, što je i preporuka stomatologa, dok KidPacer funkcija obavještava dijete kada je vrijeme za prelazak na drugi dio usne šupljine i tako osigurava temeljito čišćenje. Utvrđeno je kako je ova četkica čak 75% učinkovitija kod pranja teško dostupnih mjesta od klasičnih zubnih četkica. 

Pravilno četkanje djeca mogu usvojiti putem Philips Sonicare For Kids aplikacije, koja se sinkronizira sa elektroničnom soničnom četkicom putem Bluetootha. Sparkly, preslatki "trener" četkanja, kroz zabavne igre će učiti djecu kako što bolje oprati zube. Dok peru zube pratit će bakterije na ekranu i pokušati ih uhvatiti svojom četkicom i na kraju doći do svakog kutka usne šupljine i pravilno oprati zube. Za dodatnu motivaciju djeci će poslužiti i Sparkly plišana igračka koja dolazi na poklon uz kupovinu ove četkice u svim BIPA prodajnim mjestima tijekom rujna i listopada.

U aplikaciji roditelji mogu pratiti kako dijete napreduje, a djeca mogu vidjeti koliko dobro četkaju i osvojiti nagrade za dobro obavljen posao.

Uz ovakva pomagala djeca će lakše usvojiti zdravu naviku, ali i četkati dulje, bolje i redovitije, što je potvrdilo i 98% ispitanih roditelja čija su djeca koristila Philips Sonicare For Kids četkicu i pripadajuću aplikaciju.

Učite i fino papajte uz abecedu hrane

Nije rijetkost da roditelji muku muče s prehranom djece. Neka djeca su od malih nogu izbirljiva oko hrane, ali i brzo shvate da, ako roditelji nisu uporni oko obroka, već djeci daju neki slatkiš, mogu nastaviti odbijati hranu i dobivati ono što žele. 

Da biste svojim mališanima prenijeli ljubav prema zdravoj hrani, prvo ih upoznajte s novim okusima. Djeca prema novim okusima uglavnom pružaju otpor, pa ih pokušajte uvoditi postupno i sa strpljenjem. Jedna od igara koje bi vam mogle pomoći u tome je abeceda hrane.

Započnite svaki novi dan s novim slovom. Prvi dan naučite dijete slovo A i pobrojite namirnice na to slovo, a zatim im dajte da probaju onu koju ste odabrali za njih. Tako ćete proći cijelu abecedu, ali i isprobati mnoge nove okuse.

Kako biste povećali šanse da dijete poželi probati neko povrće, naprimjer brokulu, uz nju servirajte i nešto što dijete voli ili pripremite neki umak koji će olakšati adaptaciju na novi okus i povezati ga s nečim ukusnim.

Foto: Shutterstock

Od naljepnice do nagradice

Sustav nagrađivanja dobra je pomoć u prenošenju zdravih životnih navika djeci, no s njim valja biti oprezan. Nagrade su jaka motivacija djeci, no neka ona ne budu uvijek samo stvari. To mogu biti i zajednički trenuci, zagrljaji, odlasci u prirodu ili kod bake i djeda.

Želite li naučiti dijete da mora svako jutro pospremiti krevet i počistiti za sobom nakon obroka, uvedite sustav nagrađivanja naljepnicama. Za dobro obavljen zadatak dijete dobiva naljepnicu, a kada ih skupi 10, osvaja dogovorenu nagradu.

Tako će dijete učiti o dosljednosti i postupno razvijati dobre navike, a uz to će naučiti vrednovati i nematerijalne nagrade.

Učenje zdravih navika nije uvijek jednostavan proces i zahtijeva puno volje i strpljenja, no kroz igru i zabavu dijete će ih znatno lakše usvajati. Naučit će da zdrava hrana nije "fuj", da su zubi najljepši kad su zdravi, a roditelji najsretniji kad vide svoje dijete kako veselo raste i razvija se. 

Sadržaj donose Index i Philips u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više