Evo zašto djeca govore neistinu i u kojoj dobi to počnu raditi

Foto: 123RF

KADA i zašto djeca počinju lagati? Odgovor je pokušao dati eksperimentalni psiholog dr. Sam Wass i mogao bi vas iznenaditi.

Ne govorimo o velikim lažima, nego o svakodnevnim sitnicama tzv. bijelim lažima.

Dr. Sam Wass, stariji predavač razvojne psihologije na Sveučilištu u Istočnom Londonu, kaže da djeca oko četvrte godine počinju lagati.

"Doista fascinantna stvar, kada je u pitanju laganje, primjetna razlika je između četvrte i šeste godine - u pogledu 'vještine' (koliko dobro lažu), koliko često lažu i kako se osjećaju vezano uz laž. Četverogodišnjaci vrlo loše lažu i ne uživaju u tome. Ali postanu bolji u laganju i sa šest godina uživaju u tome", kaže dr. Wass.

Zašto djeca više uživaju u malim lažima što su starija?

Kako ovaj stručnjak objašnjava, šestogodišnjaci su više poput tinejdžera koji žele impresionirati svoje prijatelje čak i ako to znači laganje, a učinit će sve što mogu kako bi uspostavili i održali prijateljstva. Lagati zajedno "protiv" odrasle osobe nešto je što će starija djeca koristiti za sklapanje prijateljstava.

Ako želite provjeriti teoriju sa svojom djecom, dr. Wass predlaže mali eksperiment. Pokušajte nevinu laž reći svome četverogodišnjaku ili šestogodišnjaku. Četverogodišnjak ne može raspoznati govorite li istinu, a šestogodišnjaka će govorenje neistine zabaviti. 
 

Pročitajte više