Fenomen kinetičkog pijeska - nikad povoljniji!

Foto: 123rf

Pisali smo nedavno o domaćem plastelinu koji se u praksi pokazao puno podatniji, bolji i jeftiniji od kupovnog, a sada vam donosimo sličnu priču o kinetičkom pijesku - fenomenu koji se Hrvatskom širi brzinom munje.

Znamo koliko klinci obožavaju pijesak čak i ako se ne late odmah kantica, lopatica i predložaka za građenje koji s vremenom postanu krasan prljavi teret kojeg roditelji svakodnevno vuku kući iz pješčanika. Ponekad im vreća s igračkama za pijesak ni ne treba jer zabavno je i šutanje pijeska, a o kopanju rupa rukama da i ne govorimo. Naravno, ne smijemo izostaviti ni ona dva velika Za i Protiv - ZA jer igranje u i s pijeskom igra veliku ulogu u razvoju djetetove motorike, i PROTIV - nakon igre tog pijeska (koji je uzgred rečeno često upitne zdravstvene kvalitete s obzirom da je riječ o javnoj površini) ima u svakoj mogućoj rupici! Od pelene do jastučnice.

Sva sreća što su se našli jako pametni inovatori koji su smislili pandan klasičnom prljavcu, a zove se - kinetički pijesak.

Vjerojatno ste već čuli za njega, mnogi i probali i vjerujemo - oduševili se! U ruci je toliko sličan, a opet toliko različit od običnog pijeska, i osim što ga nakon igre nećete nalaziti u svim rupicama, njegov fenomen leži u tome da je istovremeno i suh i mokar! O da, prekrasno klizi niz prste kao onaj s plaže, a istovremeno, kada ga stisnete, njime možete modelirati kao da je riječ o plastelinu! Uz to, dolazi u raznim šarenim bojama i stvarno je fenomenalan za igru svih generacija te svim godišnjim dobima i (ne)prilikama.

Cijena kupovnog kinetičkog pijeska dosta je veća od običnog plastelina i zasad ga još uvijek nije lako nabaviti u običnim dućanima i knjižarama, ali srećom na internetu smo pronašli recepte kako da ga sami napravite doma od nekoliko povoljnih sastojaka.

Domaći kinetički pijesak

- 1 šalica finog sitnog pijeska (onaj za kućne ljubimce)

- 1 šalica glatkog brašna

- 10 žlica ulja

Priprema

Prvo dobro promiješajte pijesak i brašno, a zatim postepeno dodavajte ulje i miješajte dok ne dobijete podatan kinetički pijesak. Ovo su sastojci za manju količinu pijeska bez boje pa ukoliko želite veće količine i više boja, nabavite jestive boje u prahu i svakoj količini dodajte drugu boju.

Lažni kinetički pijesak

Ako pri ruci baš nemate finog pijeska, a dijete se zaželjelo ljetne pješčane razbibrige, ne očajavajte. Tu je recept za kinetički lažnjak koji će dati vrlo sličan efekt onom pravom:

- 4 šalice glatkog brašna

- 1 šalica ulja

Priprema
 
Sastojke dobro promiješajte i uživajte u igri sa ili bez plastičnih predložaka. Kako vrijeme odmiče pojavljuju se i druge inačice ove fenomenalne kućne zabave pa smo tako naišli i na kul

Svemirski (mjesečev) kinetički pijesak 

- 600 g običnog finog pijeska

- 2 šalice kukuruznog brašna

- 250 ml vode

- boje u prahu po želji

- šljokice koje će mu dati svemirski izgled

Priprema

U zdjeli prvo dobro promiješajte pijesak i kukuruzno brašno, a potom polako sipajte po malo vode i mijesite dok ne dobijete smjesu koja ne smije biti ni mokra, ni presuha već kompaktna da se može dobro modelirati.

Smjesu možete razdijeliti u onoliko omjera koliko različitih boja želite dobiti, a možete istovremeno umiješati i nekoliko različitih boja (još bolje nijansi) tako da ima učinak presijavanja. U pijesak umiješajte i šljokice i dobiti ćete super svemirski alat za igru.



Apsolutne prednosti kinetičkog pijeska

1. osim što se njime cijela obitelj može zabavljati u zatvorenom prostoru, ovakav pijesak se nikada neće sušiti pa se može koristiti jako dugo i jako često (s vremenom će se doduše malo zaprljati pa stvarno nije veliki problem napraviti novi)

2. kinetički pijesak se može ispeći! - Napravite savršenu skulpturu, utisnite djetetove tabančiće i rukice u njega i ispecite ih u pećnici! (za industrijski kažu da se može peći na 150 stupnjeva, oko 20 minuta.)

3. od nekoliko različitih boja stvorite savršenu umjetničku sliku na podlozi s rubom (jeftini okvir za slike), a uz pomoć raznih modlica i vještih ruku moguće je napraviti prave šarene skulpture. 

Pročitajte više