FOTO Facebook opet cenzurira rađanje, ali slika se i dalje širi internetom. Pogledajte zašto

Foto: Facebook

KADA JE Morag Hastings, porođajna fotografkinja iz Vancouvera objavila na Facebooku fotografiju na kojoj žena rađa bebu i rukama hvata njenu glavicu, nije ni slutila da bi joj ekipa s Facebooka mogla doslovno zagorčati život. Naime, ne samo da su ukloniti spornu fotografiju već su je blokirali na 30 dana i prijetili trajnim uklanjanjem njene poslovne stranice Apple Blossom Families koja joj, kao i mnogim drugima, služi kao najvažniji promotivni kanal njenog poslovanja. 

Kako su prenijeli brojni svjetski mediji ekipa Facebooka poslala joj je upozorenje da sporna fotografija krši pravila Facebooka o objavljivanju slika na kojima se jasno vidi golotinja, međutim, ako pogledate fotografiju ona baš i nema puno veze s golotinjom u zabranjenom, seksualnom smislu. 
 
Fotografija u svakom slučaju nije "obična", čak štoviše, vrlo je moćna, no na njoj se doista ne vide ničije genitalije.

 
Blokada koja je trajala jedno vrijeme izuzetno je naljutila Morag Hastings, njene brojne poklonike, kao i mnoge ljude koji ne vide ništa sporno u objavljivanju porođajnih fotografija, tim više, kako je za medije istaknula Morag Hastings, jer se fotke potpuno golih guza i sisa slavnih ljepotica objavljuju i dijele bez ikakve cenzure. Tom je prilikom Morag posebno istaknula ovu slavnu fotku još slavnije guze Kim Kardashian koja nije, a očito nikada niti neće biti ni uklonjena ni cenzurirana. Prilično ironično, zar ne? 
 
Dakle gole guze nisu golotinja, a ako je nekome ova moćna fotografija previše, ne znači li to da bi se sve porođajne fotke trebale cenzurirati. Ili još bolje, hajdemo cenzurirati i same porode, kako to kaže citat koji je sama Morag Hastings nakon svega postavila na naslovnu stranicu svog Facebook profila. 
 
No, prije neki dan njenu je stranicu Facebook odblokirao, i pogledajte čuda, ova se moćna fotografija opet može slobodno pogledati! 

>>>Zašto je Facebook uklonio ovu fotografiju?<<<
 
O toj se fotografiji oglasila i akterica sa slike, novopečena majka koja ipak nije željela biti imenovana, no sretna je što je fotka opet u javnosti. Tom je prilikom za američki portal PopSugar rekla: "Meni je jasno da je fotografija nekome možda neugodna za gledati, no žene, majke diljem svijeta žele znati kako izgleda porod i koliko je god sam taj čin ponekad krvav i mrzak, on je takav-kakav je, i zato ja ovu fotografiju ne smatram niti neugodnom, niti sramotnom, već edukativnom. I sama sam prije poroda danima gledala ovakve fotografije, pogledala sam gomilu porođajnih videa pa doista ne smatram normalnim da se porod ovako cenzurira. Umjesto da se slavi i propagira kao čin koji jest i bolan i neugodan, ali je i predivan, a ovakav uvid u čin rađanja mnogim ženama koje se tek pripremaju za porod daje zapravo jedan osjećaj sigurnosti te ih može naučiti štošta o porodu na prirodan i zdrav način. 
 

Pročitajte više