Greta Thunberg pokrenula je moćan trend, a klinci ga trebaju nastaviti

Foto: 123RF, Promo

IAKO je Greta Thunberg glas mlade generacije amaterskih ekologa, trend se počeo razvijati i prije njezina pojavljivanja na medijskoj sceni. No ona je svakako utjecala na to da se velik broj mladih, ali i starijih, okrene proučavanju načina na koji možemo zaštititi planet. Ipak nam je jedini koji imamo, što god neki mislili. Ako ste među nevjernicima koji smatraju da se većinom radi o propagandi (možda masonerije?), pogledajte pokoju sliku plastike u moru na internetu te brojnih divljih deponija posvuda. Nije lijepo, nimalo.

Nedavno je objavljena knjiga koja će pomoći pri osvještavanju problema očuvanja planeta, a namijenjena je djeci. Strani izdavač je ugledni Dorling Kindersley, koji je u izdavaštvu nešto poput BBC-ja u drugim medijima. Knjige su im vizualno atraktivne, ali još više informativne i znanstveno utemeljene.

Sada kada imamo prijevod na hrvatski pod naslovom ''A što s otpadom?'' i naši klinci mogu saznati mnogo o fascinantnom svijetu ekologije. Tko zna, možda će neki od njih postati svjetski poznati? Autorica Jess French svakako polaže puno nade u to te se trudi biti što jasnija i ne uvjeravati čitatelja u svoje stavove, već mu pružiti dovoljno materijala da sam razmisli.

Iako je knjiga vrlo pozitivna, bavi se i mračnijim temama zagađenja jer poučava djecu kako se naše djelovanje odražava na život cijele Zemlje. Otkrit će šokantne činjenice o otpadu koji proizvodimo i kamo on odlazi.

Jeste li znali da svaka četkica za zube koja je ikad napravljena još uvijek postoji? Ili da Pacifičkim oceanom pluta hrpa smeća dvaput veća od površine Teksasa? Ili da za razgradnju samo jedne plastične slamke trebaju proći 22 godine?

No nije sve tako crno. Osim što objašnjava u čemu griješimo, autorica nam pokazuje i što činimo dobro. Mališani će otkriti aktualne planove spašavanja mora, programe raznih država koji već sada imaju pozitivan učinak te naučiti kako otpad može biti pretvoren u nešto korisno. I najmanja promjena pomaže našem planetu, a to se potvrđuje na svakoj stranici ovog naslova.

Skeptike ćemo odmah razoružati: slikovnica je proizvedena od odgovorno odabranih materijala i sojine tinte. 

Eto, roditelji, što čekate?

Pročitajte više