HUGPD apelira: Javite se ako želite donirati svoje mlijeko i pomoći ugroženim bebama!

Foto: 123RF

HRVATSKA udruga grupa za potporu dojenja (HUGPD) nastoji promovirati dojenje te pruža pomoć majkama dojiljama. Osim toga, na svojim stranicama upozoravaju i na važnost koju ima darovano mlijeko za prijevremeno rođene i bolesne bebe. 

Kako se u brošuri banke humanog mlijeka navodi, "svake se godine u Hrvatskoj prijevremeno rodi oko dvije tisuće djevojčica i dječaka, a njih oko 400 treba posebnu medicinsku skrb".

"Darovano humano mlijeko koristi se kao hrana i lijek za novorođenčad kojima su zbog prijevremenog rođenja ili bolesti ugroženi zdravlje i život", dodaje se.

"Rad banke humanog mlijeka važan je za svako prijevremeno rođeno dijete koje na samom početku svoga života nije u mogućnosti biti hranjeno mlijekom vlastite majke. Banke mlijeka svojim radom utječu i na širenje važnosti dojenja kao i na razvoj više stope dojenja u zajednici", navodi HUGPD u objavi koju je podijelio na svom Facebooku, a kojom apelira na majke dojilje koje imaju višak mlijeka da se pridruže ovoj hvalevrijednoj akciji.

Podsjetimo, krajem 2019. godine u Petrovoj bolnici u Zagrebu otvorena je prva Banka humanog mlijeka u Hrvatskoj. No prikupljanje humanog mlijeka tijekom epidemije i u razdoblju nakon potresa u Zagrebu privremeno je bilo obustavljeno. Ipak, početkom svibnja Ministarstvo zdravstva izdalo je odobrenje za nastavak prikupljanja mlijeka njihovih darivateljica.

"Javite nam se ako želite darivanjem svog mlijeka pomoći najranjivijim bebama", poručuje HUGPD.

 

 

Pročitajte više