Izgleda da ipak ne možemo očekivati baby boom nakon ovih katastrofa

Foto: Unsplash

S OVOLIKOM količinom ljudi koji su trenutačno zatvoreni u svojim domovima logično je zapitati se slijedi li nam nakon ove izolacije baby boom. Iako je dosta istraživanja inicijalno sugeriralo da bi takav rezultat bio logičan, specijalist za zarazne bolesti i docent na Odsjeku za medicinu sveučilišta Yale Jaimie Meyer smatra da povijest sugerira potpuno suprotno. On se usredotočio na promatranje toga koliko su kroz povijest slične pandemije utjecale na stopu nataliteta i rezultati nisu obećavajući.

"Epidemiološki podaci iz prijašnjih vremena karantene i ovakvih kriznih situacija uzrokovanih pandemijama, potresima, kugom, ebolom i gladi sugeriraju da tijekom katastrofalnih događanja koja rezultiraju velikom smrtnošću diljem svijeta nakon prolaska krize natalitet u sljedećih devet mjeseci pada", objašnjava doktor Meyer i dodaje: "Ipak, 10 do 11 mjeseci po završetku traumatičnih događanja stopa nataliteta se oporavlja i dolazi u normalu."

Ovakav pad u stopi nataliteta bilježi se još od pandemije gripe 1889. godine, a jedno znanstveno istraživanje koje se bavilo proučavanjem odnosa stope mortaliteta i nataliteta tijekom kriza utvrdilo je da katastrofe bilo kojeg tipa, poput razornog potresa u Tokiju 1923. godine ili rušenja tornjeva u New Yorku 2001. godine, rezultiraju manjom stopom rođene djece. Konkretno, te dvije katastrofe zajedno s pandemijom gripe 1918. godine zaslužne su za najveći pad stope nataliteta u 20. stoljeću.

Gledajući malo svježije podatke, porast stopa nataliteta danas se vraća u normalu između 10 i 11 mjeseci od katastrofalne pojave iz čega neki psiholozi izvlače zaključak da je ljudima u pravilu potrebno oko deset mjeseci da mentalno prebrode takav događaj i nastave dalje sa životom i reprodukcijom.

"Ako razmišljate o tome da zatrudnite tijekom pandemije uzrokovane koronavirusom, morate biti svjesni da će vam možda biti uskraćene određene zdravstvene usluge vezane za praćenje trudnoće", napominje doktor Meyer. Iako još nema potvrđenih prijenosa virusa s trudnica na novorođenčad i trenutačna istraživanja sugeriraju da se isti ne događa, nije isključeno da oboljenje od virusa tijekom prvog tromjesečja uzrokuje određeni rizik od defekata kod ploda.

"Tijekom ovog vremenskog perioda iznimnog stresa, možda je i primamljivo romantizirati o baby boomu da bismo dobili malo nade, no ono što je trenutačno najvažnije je da čuvate sebe i svoje bližnje poštujući sve upute koje su vam zdravstveni djelatnici i službena tijela preporučili", zaključuje Meyer.

Pročitajte više