Japanski znanstvenici: Kofein u trudnoći može utjecati na motorički razvoj bebe

Foto: Shutterstock

KONTROVERZNA tema oko koje se raspravlja već dugi niz godina - je li sigurno u trudnoći konzumirati kofein? NHS trenutačno savjetuje da trudnice ne bi trebale konzumirati više od 200 mg kofeina dnevno – što je ekvivalent dvjema šalicama instant-kave.

No nova studija upozorava da ispijanje kave može utjecati na sposobnost djeteta da puže ili hoda u dobi od jedne godine, čak i ako se konzumira umjereno, piše The Daily Mail.

Istraživači sa Sveučilišta Hokkaido u Japanu tvrde da djeca majki koje piju samo tri šalice kave dnevno imaju 1.11 puta veći rizik od kašnjenja u motoričkom razvoju u dobi od 12 mjeseci. Iako je opće poznato da neke životne navike, uključujući pušenje i pijenje alkohola tijekom trudnoće, utječu na razvoj djeteta, još uvijek nije postignut konsenzus o učincima konzumiranja kofeina.

"Trebali biste ograničiti unos kofeina kad pokušavate začeti i dok ste trudni", savjetuje NHS. "Prekomjeran unos kofeina povezan je s povećanim rizikom od pobačaja i malom porođajnom težinom", zaključuje se.

 

Pročitajte više