Je li tatama lakše? Muž i žena zamijenili uloge na jedan dan

QUEEN Kelly, licencirana terapeutkinja za brak i obitelj, za Baby Chick priznaje kako je jedna od onih mama koje su više puta pomislile kako je tatama puno lakše.

"Otkako imam djecu, često sam se pitala kako bi bilo da suprug i ja zamijenimo uloge samo na jedan dan. Možda bi mogao iskusiti ono kroz što svakodnevno prolazim", rekla je.

Nema mnogo mama koje imaju priliku ostvariti tu maštariju, ali Queen je uspjela.

"Nakon što sam rodila treću bebu, čula sam kako moj suprug, nakon što je došao s posla, dramatično izjavljuje: 'Emocionalno sam iscrpljen.' Morala sam se dobro kontrolirati da ne eksplodiram", dodaje terapeutkinja Queen.

Ona se pitala od čega je njezin suprug iscrpljen, a njezin suprug žalio se jer ne spava dovoljno i boravi osam sati na poslu.

"Budući da je to bio period kada je naša beba bila budna cijelu noć, nisam imala vremena za emocionalnu iscrpljenost jer sam bila previše fizički iscrpljena. Nisam imala nikakvu empatiju prema njemu", pojasnila je Kelly, koja je nakon toga zamijenila uloge sa suprugom. Raspored je rezervirala za osam klijenata. Ujutro se počela spremati za odlazak na posao. 

"Dan je počeo baš onako kako sam zamišljala. Dječaci su vrištali na vratima dok sam odlazila, a moj je suprug držao bebu i mahao s očajničkim smiješkom na licu. Ja sam u tom trenutku pomislila: 'Neka uživa u danu. Sigurno će osjetiti koliko je majčinstvo teško.' Ipak, moj dan na poslu je bio vrlo iscrpljujući i počela sam se nadati da ću primiti poziv u pomoć od supruga.

Tješila sam se da moj suprug vjerojatno ne želi pokazati emocije i stres. Kada sam došla kući, dočekala me ugodna atmosfera kojoj se nikako nisam nadala. U tom trenutku sam odlučila da mu neću pokazati koliko sam umorna. Htjela sam da mi prizna da je umoran i da je bilo naporno, ali dobro je izdržao", tvrdi Queen.

Zaključila je da je vrlo bitno staviti se u položaj nekog drugog bez obzira na to koliko nama samima bilo teško.

"Kao terapeut smatram da sam prilično dobra u tome što radim sa svojim klijentima, ali kao roditelj i partner ponekad mislim da sam empatičnija nego što zapravo jesam. Stavila sam se u njegovu kožu, ali ipak mi je draža moja. Nakon par tjedana, dok sam bila na poslu, stigla mi je poruka: 'Stvarno je teško biti kod kuće s tri dječaka.' Naravno da je, kao što je teško nakon neprospavane noći provesti 8 sati na poslu. Obujte tuđe cipele i podsjetite se cijeniti ono što imate. Promijenite ono što vam se ne sviđa. I recite 'hvala' kad je potrebno, čak i ako vam je to mrsko. To je dobro za nas same i usrećit će druge. I začudo, kad pokažemo empatiju, skloni smo primiti je zauzvrat", zaključuje Queen Kelly.

Pročitajte više